eur:
390.29
usd:
357.66
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Hydra

Jachtról fellőtt tűzijáték okozott erdőtüzet Görögországban

A görög hatóságok őrizetbe vették szombaton egy jacht 13 utasát, miután a Hydra szigete mellett horgonyzó hajóról fellőtt tűzijáték lángra lobbantotta a sziget egyetlen fenyőerdejét.

A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak először megpróbálták maguk eloltani a tüzet, majd kihívták a tűzoltókat és elmenekültek a helyszínről.

A lángokat szombat estére sikerült megfékezniük a tűzoltóknak.

A sziget polgármestere megdöbbentőnek nevezte az esetet, és a felelősök szigorú megbüntetését ígérte.

Görögország nemrég ismét szigorított a gyújtogatás miatt kiszabható büntetési tételeken: eszerint az elkövetők akár 20 évi börtönbüntetést és 200 ezer euró (csaknem 80 millió forint) bírságot kaphatnak.

A meteorológiai szolgálat szerint az országban idén nyáron kivételesen korán kezdődött a forró, száraz, szeles időjárás, és máris több erdőtűz keletkezett: felcsaptak a lángok a többi között a Peloponnészosz-félszigeten, valamint Ándrosz és Szalamina szigetén is.

A hőség már több halálos áldozatot követelt az idén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Öthetes csúcson járt a forint - Itt a menetelés vége?

Öthetes csúcson járt a forint - Itt a menetelés vége?

Csütörtökön délelőtt is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így 390 alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi mélypontra süllyedt az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében. Ott azonban egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését, és a délutáni órákban 358 közelébe vissza is gyengült a forint. Ma szinten tartotta az irányadó kamatokat az Európai Központi Bank, a sajtótájékoztatón pedig Christine Lagarde elnök nagyon kerülte, hogy konkrét iránymutatást adjon a szeptemberi kamatcsökkentés esélyeivel kapcsolatban, így a devizapiacokon elmaradtak a nagyobb kilengések.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×