eur:
394.73
usd:
367.33
bux:
69892.4
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
III. Károly brit király Kamilla királyné társaságában távozik a londoni Clarence-házból 2024. február 6-án. A királyi udvar bejelentette, hogy az uralkodót daganatos betegséggel kezdték meg kezelni.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

A rákbeteg király és Katalin hercegnő is ott volt a 75. születésnapon

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.

A ceremónián jelen volt Katalin walesi hercegnő, Vilmos trónörökös felesége is, aki daganatos megbetegedés miatt kemoterápiás kezelés alatt áll.

Katalin karácsony óta most vett részt első ízben nyilvános eseményen.

Károly királynál az év elején szintén daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, az uralkodó azonban néhány heti szünet után már visszatért nyilvános közéleti feladatainak ellátásához.

A brit uralkodók hivatalos születésnapi ceremóniája, a Trooping the Colour - a csapatzászlók stilizált bemutatása a hadsereg alakulatainak - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

VII. Eduárd születésnapja - III. Károlyéhoz hasonlóan - novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan nagyszabású szabadtéri rendezvények megtartására, ezért helyezték át júniusra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal csak félig vált be: a szombati ünnepség hűvös, időnként napos időben kezdődött, viszont szakadó esőben ért véget.

Károly király második alkalommal vett részt uralkodóként a Trooping the Colour ceremóniáján. Édesanyja, II. Erzsébet királynő 2022 szeptemberében, életének 97., uralkodásának 71. évében hunyt el, és halálának pillanata óta III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója.

A figyelem azonban ezúttal jórészt Katalinra összpontosult, ugyanis szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy a walesi hercegnő részt tud-e venni a szombati ünnepségen.

Katalin előző este jelentette be személyes üzenetében, hogy jelen lesz a ceremónián. Hozzátette: reméli, hogy a nyár folyamán néhány további nyilvános eseményen is részt vehet.

A 42 esztendős hercegnő januárban hasüregi műtéten esett át, és március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül, mivel a műtétje utáni tesztek daganatos elváltozást mutattak ki.

Péntek esti újabb tájékoztatásában Katalin úgy fogalmazott: kezelése jól halad, de nincs még túl a betegségen, és a gyógykezelés várhatóan további néhány hónapig eltart.

A szombati ünnepség helyszínére, a lovastestőrség laktanyájának gyakorlóterére - Horse Guards Parade - a hercegnő és három gyermeke hintón érkezett, csakúgy, mint Károly király és felesége, Kamilla.

A csaknem kétórás ceremónia után a királyi család tagjai visszatértek a Buckingham-palotába, és a hagyományoknak megfelelően a palota teraszáról köszöntötték az ünnepségre összegyűlt százezres tömeget.

Az eseményt a brit királyi légierő (RAF) repülőgépeinek és helikoptereinek tisztelgő átrepülése zárta.

Címlapról ajánljuk
Kalas Vivien: Magyarország nem tudja megakadályozni Ursula von der Leyen újrajelölését

Kalas Vivien: Magyarország nem tudja megakadályozni Ursula von der Leyen újrajelölését

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense több konkrétumra számított a hétfői, nem hivatalos EU-csúcson, de így is biztos benne, hogy hamarosan döntés születik az uniós csúcsvezetők személyéről, csak két konfliktust még rendezni kell.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×