eur:
396.28
usd:
370.38
bux:
70778.11
2024. június 26. szerda János, Pál
Leadja szavazatát egy nő az európai parlamenti (EP-) választáson a kolozsvári magyar főkonzulátuson 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Lemond egy polgármester, hogy mielőbb átadja helyét győztes ellenfelének

Bejelentette, hogy lemond mandátuma hátralévő részéről a székelyföldi Illyefalva község RMDSZ-es polgármestere, Fodor Imre, hogy mielőbb átadhassa helyét a vasárnapi helyhatósági választásokon őt legyőző ellenfelének, a független Benkő Árpád Jenőnek.

A Sepsiszentgyörgy melletti község elöljárója csütörtökön Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem vár szeptember végéig, amikor lejár a mandátuma, már előtte átengedi a polgármesteri teendőket a győztesnek.

Romániában előrehozott helyhatósági választásokat tartottak vasárnap, az EP-választással egyidőben, így a megválasztott polgármesterek, helyi és megyei önkormányzati képviselők mandátuma ősztől lesz érvényes, miután a hivatalban lévőké lejárt.

„Megértettem az Önök üzenetét. Éppen ezért, itt abbahagyom a munkát” – írta közösségi oldalán Fodor Imre, aki 16 éve vezeti a háromszéki községet.

Közölte: jövő héten iktatja lemondását, és kérte a szövetség tanácsosait, szavazzák meg Benkőt alpolgármesternek, hogy átvehesse az ügyvezető polgármesteri jogköröket.

Benkő Árpád Jenő a Maszol.ro hírportálnak nyilatkozva elmondta, elfogadja az alpolgármesteri kinevezést és az ügyvivő polgármesteri feladatokat.

A román állandó választási hatóság honlapján közzétett részeredmények szerint Illyefalván Fodor Imre 499, míg Benkő Árpád Jenő 730 voksot szerzett. A községnek 2181 lakosa van, nagy többségben magyarok.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×