eur:
396.59
usd:
369.91
bux:
70300.29
2024. június 20. csütörtök Rafael
Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

Sebészeti kasztrálással is sújthatók a pedofil bűnözők Louisianában

Ha a kormányzó is aláírja a törvényt, ez lesz az első állam az országban ahol ilyen büntetést alkalmazhatnak.

Az Egyesült Államokbeli Louisiana államban egy hétfőn elfogadott törvény értelmében a bíróságok sebészeti kasztrációt rendelhetnek el a kisgyermekek elleni szexuális bűncselekményekért elítélt személyek ügyében.

Amennyiben Jeff Landry lousianai republikánus kormányzó aláírja a törvényt, ez lesz az első állam az országban ahol ilyen büntetést alkalmazhatnak. A republikánus többségű törvényhozás elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetőséget ad a bíráknak, hogy sebészeti kasztrálásra ítéljenek olyan bűnözőket, akik 13 éves vagy annál fiatalabb áldozat ellen követnek el súlyos szexuális bűncselekményt.

Néhány államban - köztük Kaliforniában, Floridában és Texasban - már vannak érvényben olyan törvények, amelyek lehetővé teszik a kémiai kasztrálást, de az elkövetők választhatják a sebészeti eljárást is. Az Állami Törvényhozók Országos Konferenciája törvénykezést támogató szervezet tájékoztatása szerint eddig nem volt tudomása olyan államról az országban, amely lehetővé teszi a bírák számára a sebészeti kasztrálás elrendelését.

A pedofil bűnelkövetők gyógyszeres kasztrálásának lehetősége 16 éve létezik Louisianában, de ezt a büntetést ritkán alkalmazzák. A kémiai kasztráció során a nemi vágy csökkentésének érdekében olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek blokkolják a szervezet tesztoszterontermelését. A sebészeti kasztrálás ennél sokkal invazívabb eljárás.

A törvényjavaslatot a louisianai törvényhozás mindkét, republikánus többségű háza elsöprő többséggel fogadta el. A törvényjavaslat ellen főként a demokraták szavaztak, azonban magát a javaslatot Regina Barrow demokrata szenátor írta. Barrow elmondta reméli, hogy a jogszabály elrettentő hatással lesz a szexuális bűnelkövetőkre.

Bár a kasztrációt gyakran férfiakkal hozzák összefüggésbe, Barrow szerint a törvényt nőkre is lehet alkalmazni. Hangsúlyozta azt is, hogy a büntetés kiszabása egyéni mérlegelés szerint és a bírák belátása alapján történhet. A büntetés kiszabható, nem kiszabandó.

Ha egy elítélt nem jelenik meg, vagy nem hajlandó alávetni magát a sebészeti kasztrálásnak, akkor emiatt háromtól öt évig terjedő börtönbüntetéssel nézhet szembe.

Címlapról ajánljuk
Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Üzbegisztánnal tárgyal Németország arról, hogy a bűncselekményt elkövető afgánokat az ázsiai országon keresztül toloncolhassák haza. Dánia és az Egyesült Királyság Ruandával, Olaszország pedig Albániával állapodott meg az illegális bevándorlók kitelepítéséről. A Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjét, Sayfo Omart kérdeztük a megoldásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta a legnagyobb akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt. Az egyeztetések keretében Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt. A megbeszélés során a felek áttekintették az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, különös tekintettel annak európai helyzetére, továbbá az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×