eur:
394.76
usd:
367.88
bux:
70337.95
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Pixabay

Betiltják a népszerű véres „mulatságot” Kolumbiában

Három éven belül illegálissá teszik a bikaviadalokat Kolumbiában, az erről szóló jogszabályt helyi idő szerint kedden hagyta jóvá a dél-amerikai ország törvényhozása.

Bár a több évszázados hagyomány egykor országszerte népszerű mulatság volt, és a televíziók élőben közvetítették a viadalokat, amelyek számos híres dalt és regényt is inspiráltak, az utóbbi években állatvédelmi szempontok miatt egyre több bírálat érte ezeket a rendezvényeket. Ma már az emberek többsége elfogadhatatlannak tartja, hogy állatok szenvedését nézve szórakozzon.

Az új jogszabály értelmében 2028-tól tiltanák be teljesen a bikaviadalokat Kolumbiában. A törvényt még alá kell írnia Gustavo Petro kolumbiai államfőnek is, akiről hosszú ideje köztudott, hogy élesen ellenzi ezeket a rendezvényeket.

Hatalmas győzelem ez azoknak a szervezeteknek, amelyek az állatokkal szembeni erőszak ellen és a társadalom szemléletének átalakításáért küzdenek. Nagy megkönnyebbülés, hogy Kolumbiában ezentúl nem fognak bikákat és lovakat kínozni, és a gyerekeknek nem kell ezentúl végignézni ezeket a viadalokat – mondta el Terry Hurtado állatjogi aktivista, aki már az 1990-es évek óta szervezett tiltakozásokat a bikaviadalok ellen.

A viadalok hagyománya az Ibériai-félszigetről ered, és néhány országban - Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Peruban, Ecuadorban és Mexikóban - ma is legális. Kolumbiában ma már csak néhány városban bevett szokás, bár a Manizalesben tartott híres éves fesztiválon megrendezett bikaviadalokra még mindig több tízezer néző kíváncsi.

A bikaviadalok rajongói szerint a tilalom sérti a kisebbségek szabadságát, és gondot okozhat majd azoknak a városoknak, ahova több ezer turista éppen a viadalok miatt látogat el.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×