eur:
385.83
usd:
354.87
bux:
68403.07
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Pixabay

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".

A ZDF közszolgálati médium által ismertetett nyilatkozat szerint a szélsőséges felhasználók tartalmaikkal milliókat értek el, ezáltal pedig befolyásolták gondolkodásukat és tetteiket. A brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal 2023-as jelentését teljes terjedelmében április végén hozzák nyilvánosságra Postdamban. Az előzetesen napvilágot látott részletek szerint a szélsőségesek gyakran "beindítják", illetve ösztönzik azokat a radikalizálódási folyamatokat, amelyek ugyanakkor a családi, valamint az iskolai környezet elől rejtve maradnak.

A beszámoló fejezetének címe: Az iszalmizmus tiktokizálódása. Ebben utalás történik arra, hogy az Hamász Izrael elleni 2023. október 7-i terrortámadása és az ezáltal ismét fellángolt gázai konfliktus világszerte "rendkívüli dinamikát" váltott ki. A tiltakozásokat az iszlamisták kezdettől fogva saját céljaik eszközéül használták. Ennek érdekében az antiszemita sztereotípiákat központi mozgósító eszközként használták, a többi között annak érdekében is, hogy hidakat építsenek nem szélsőséges milliók eléréséhez. A közösségi média fontos szerepet játszott az analóg és a virtuális világ közötti kölcsönhatásban.

A ZDF-nek nyilatkozó iszlámszakértő ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy az iszlamista infulenszerek a közel-keleti konfliktust eszközként használták fel. Különösen október 7. után a legkülönbözőbb iszlamista szereplők kihasználták a számukra "kedvező időt" arra, hogy egyrészt egészen fiatal "célközönséget" befolyásoljanak ideológiai tartalmaikkal, egyidejűleg pedig mozgósítsák is őket – jelentette ki a német közszolgálati médiumnak Eren Güvercin, az Alhambra Társaság alapítója.

A szakértő ugyanakkor egy "egészen új "jelenséget is megfigyelt. Ez szerinte nem csupán az influenszerek egyre nagyobb "hatótávolsága", hanem az is, hogy az iszlamizmus egészen különböző milliói egyre erőteljesebben együttesen agitálnak túllépve a közöttük ideológiai választóvonalakat. Szavai szerint ami korábban nehezen volt megvalósítható, mára a jelek szerint egyszerűbbé vált. Mégpedig az, hogy a szalafisták, az Hizb iz-Tahrír szélsőséges nemzetközi iszlamista szervezet hívei és a török szélsőjobboldaliak a közös ellenségkép jegyében szövetségre lépnek, és hasonló narratívakat használnak – fogalmazott a szakértő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nagy Márton: "a jegybank nem képes az együttműködésre"

Nagy Márton: "a jegybank nem képes az együttműködésre"

A jelek szerint újra fellángolt a szakmai vita a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között, most a magyar versenyképességi stratégiáról, mert Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter utóbbi dokumentum, és a sajtóban megfogalmazott jegybanki bírálatok láttán azt jelentette ki az Indexnek: "a jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük erre a lehetőséget." Az üzenet éppen az MNB keddi kamatdöntése előtti órákban jelent meg, amely kapcsán a Portfolio elemzői konszenzusában mindegyik szakértő 50 bázispontos vágást valószínűsített 7,25%-ra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×