eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".

A ZDF közszolgálati médium által ismertetett nyilatkozat szerint a szélsőséges felhasználók tartalmaikkal milliókat értek el, ezáltal pedig befolyásolták gondolkodásukat és tetteiket. A brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal 2023-as jelentését teljes terjedelmében április végén hozzák nyilvánosságra Postdamban. Az előzetesen napvilágot látott részletek szerint a szélsőségesek gyakran "beindítják", illetve ösztönzik azokat a radikalizálódási folyamatokat, amelyek ugyanakkor a családi, valamint az iskolai környezet elől rejtve maradnak.

A beszámoló fejezetének címe: Az iszalmizmus tiktokizálódása. Ebben utalás történik arra, hogy az Hamász Izrael elleni 2023. október 7-i terrortámadása és az ezáltal ismét fellángolt gázai konfliktus világszerte "rendkívüli dinamikát" váltott ki. A tiltakozásokat az iszlamisták kezdettől fogva saját céljaik eszközéül használták. Ennek érdekében az antiszemita sztereotípiákat központi mozgósító eszközként használták, a többi között annak érdekében is, hogy hidakat építsenek nem szélsőséges milliók eléréséhez. A közösségi média fontos szerepet játszott az analóg és a virtuális világ közötti kölcsönhatásban.

A ZDF-nek nyilatkozó iszlámszakértő ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy az iszlamista infulenszerek a közel-keleti konfliktust eszközként használták fel. Különösen október 7. után a legkülönbözőbb iszlamista szereplők kihasználták a számukra "kedvező időt" arra, hogy egyrészt egészen fiatal "célközönséget" befolyásoljanak ideológiai tartalmaikkal, egyidejűleg pedig mozgósítsák is őket – jelentette ki a német közszolgálati médiumnak Eren Güvercin, az Alhambra Társaság alapítója.

A szakértő ugyanakkor egy "egészen új "jelenséget is megfigyelt. Ez szerinte nem csupán az influenszerek egyre nagyobb "hatótávolsága", hanem az is, hogy az iszlamizmus egészen különböző milliói egyre erőteljesebben együttesen agitálnak túllépve a közöttük ideológiai választóvonalakat. Szavai szerint ami korábban nehezen volt megvalósítható, mára a jelek szerint egyszerűbbé vált. Mégpedig az, hogy a szalafisták, az Hizb iz-Tahrír szélsőséges nemzetközi iszlamista szervezet hívei és a török szélsőjobboldaliak a közös ellenségkép jegyében szövetségre lépnek, és hasonló narratívakat használnak – fogalmazott a szakértő.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×