eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Cropped shot of a senior woman holding hands with a nurse
Nyitókép: shapecharge/Getty Images

Rendőrt és tűzoltót hívtak egy berlini idősotthonba – mert nem volt elég ápoló

Több mint száz ápolt ellátása került veszélybe éjszaka, ezért volt szükség a különleges bevetésre.

Mivel a berlini idősek otthonában a vezetőség feltételezett mulasztásai miatt nem állt rendelkezésre szakképzett éjszakai személyzet, a rendőröknek és a tűzoltóknak kellett átmeneti időre "beugraniuk". Munkájuk volt bőven, mert legkevesebb 140 lakó ellátását kellett az éjszakai műszakban segíteniük.

Több hírportál beszámolója szerint az otthonban szolgálatot teljesítő ápolói asszisztens észlelte a hiányosságot. Riasztotta a mentőket és a rendőrséget, de a helyszínre érkeztek a tűzoltóság és polgári védelem egységei is. A segélyhívás 22 óra után érkezett. Mivel képzett szakember nem állt rendelkezésre, a gyógyszerkiosztás is veszélybe került. A két jelenlévő ápolóasszisztens szerint több mint 140 lakót kellett volna gyógyszerekkel ellátni, a rendőrség ezzel szemben mintegy 170-ről beszélt.

Az ápolók hiába igyekeztek elérni az otthon vezetőségét, ez nem sikerült, az így kialakult vészhelyzetben kérték a rendőrség és a tűzoltóság segítségét.

A kiérkezett rendkívüli segítőknek végül nem kellett átvenniük az egész éjszakai műszakot, különleges "küldetésük" nem egészen két órán át tartott.

Az egyik nővérnek végül sikerült elérnie az otthon vezetőit, akik ezt követően immár képzett szakemberrel pótolták a hiányt, addig pedig több rendőr és tűzoltó tartotta a frontot.

A berlini otthont irányító cég képviselői sajnálkozásukat fejezték ki a történtek miatt. Az éjszakai műszak normális körülmények között legkevesebb egy szakorvost és négy ápolót jelentett volna. A Berliner Zeitung szerint a mostani nem az első ilyen eset volt a Domicil cég által üzemeltetett otthonban. Hasonló körülményeket állapítottak meg 2023 júniusában is, akkor azonban végül nem volt szükség "kisegítőkre".

A lap a mostani esettel kapcsolatban idézte a cég vezetőjét, aki "szerencsétlen körülmények egybeeséséről, többi között a mobiltelefonja akkumulátorának lemerüléséről" beszélt. Ugyanakkor a berlini szenátus egészségügyi és ápolási igazgatóságának szóvivője úgy vélekedett, ha az otthon vezetőségének mulasztása beigazolódik, annak jogi következményei lesznek, és nem zárta ki a büntetőjogi következményeket sem.

Az újságnak nyilatkozó szakértő szerint elméletileg van elegendő ápolói személyzet a fővárosban, a munkaterhelés azonban olyan nagy, hogy az ápolók gyakran csak részmunkaidőt vállalnak. Sokan közülük ugyanakkor a túlzott megterhelés miatt felhagynak eredeti munkájukkal, és más állást keresnek.

Ezzel egyidőben látott napvilágot a DAK német egészségbiztosító tanulmánya arról, hogy

Németországban rohamosan nő az ápolásra szorultak száma.

Eközben csökken az ápolói személyzet száma, aminek oka az is, hogy egyre többen mennek nyugdíjba. Mindez drasztikusan kiélezheti a megfelelő létszámú ápolói személyzettel kapcsolatban amúgy is fennálló szükséghelyzetet. Ezenkívül ahhoz is vezethet, hogy az ápolási költségek is tovább emelkednek majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×