eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2022. október 11-én. A NATO védelmi miniszterei október 12-én kezdenek kétnapos tanácskozást Brüsszelben.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Jens Stoltenberg: Boszniában aggodalomra adnak okot a szeparatista törekvések

A NATO elkötelezettsége Bosznia-Hercegovina iránt szilárd, de a szövetséget aggodalommal tölti el "a folytatódó szeparatista politika és a megosztó retorika"- hangsúlyozta a főtitkár.

A Denis Beciroviccsal, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjával folytatott tanácskozását követő sajtótájékoztatón a főtitkár kiemelte: az összes boszniai politikai vezetőnek együtt kell működnie az egység megőrzése és a nemzeti intézmények védelme érdekében, mert ez "kulcsfontosságú az ország békéje és biztonsága, valamint a Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából".

Elmondta, hogy a szövetség határozottan támogatja Bosznia-Hercegovina szuverenitását és területi integritását, és méltatta az országot "az EU-tagság felé vezető úton tett közelmúltbeli előrelépéséért". Hozzátette: a NATO elkötelezettsége Bosznia-Hercegovina iránt szilárd, és a transzatlanti szervezet készen áll arra, hogy folytassa az országgal folytatott politikai párbeszédet, és megerősítse a gyakorlati együttműködést. Denis Becirovic nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy

"a NATO kulcsfontosságú szerepet játszik a bosznia-hercegovinai béke és biztonság szavatolásában, és ezt a boszniai polgárok nagyra értékelik".

"A teljes jogú NATO-tagság Bosznia-Hercegovina egyik stratégiai külpolitikai célja"- szögezte le. Emlékeztetett, hogy immáron 20 éve a tagság felé vezető utat járják, és szerinte az ország minden hivatalos feltételnek eleget tett, hogy meghívást kapjon a szövetségtől a csatlakozásra.

A NATO-főtitkár szerint a csatlakozási folyamat lezárásához két feltételnek kell teljesülnie, köztük a szükséges reformok végrehajtásának. "Bosznia-Hercegovinának folytatnia kell reformtörekvéseit, fontos megérteni, hogy a kormányzati intézmények megerősítése, a fegyveres erők többnemzetiségű jellege a NATO-tagságtól függetlenül is jó dolgok, de segítenek a csatlakozás felé haladni is" - mondta. Stoltenberg szerint a második feltétel az, hogy

a NATO-tagságot a boszniai lakosságnak és a politikai hatóságoknak is akarniuk kell.

"Bár a csatlakozás nem holnap fog bekövetkezni, a tagság felé való elmozdulás érdekében tett erőfeszítések megerősítik Bosznia-Hercegovinát, stabilizálják az országot, és segítenek az európai uniós tagság elérésében is" - zárta nyilatkozatát a főtitkár.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×