eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels.com

Nem mindennapi kéréssel szembesült a szicíliai maffiavezér

A Nápoly melletti Caivano plébánosa nyílt levélben szólította fel Francesco Schiavonét, a helyi szervezett bűnözés egyik vezérét, hozza nyilvánosságra, hova ásatta el a lakosság egészségére veszélyes mérgező hulladékokat.

Maurizio Patricello atyának a L'Avvenire katolikus napilapnak küldött levelét kedden hozták nyilvánosságra. Az életfogytiglanra ítélt Francesco Schiavone, más nevén Sandokán, 26 éve tölti börtönbüntetését, és a hatóságok közlése szerint elkezdett együttműködni az igazságszolgáltatással.
Utóbbit kihasználva Patricello atya felszólította Schiavónét, ne csak gyilkosságról,fegyverkereskedelemről és más bűncselekményekről valljon, hanem fedje fel azt is, hova ásatott el a camorra az utóbbi évtizedekben Nápoly és környékén több tízezer tonna ipari és egészségügyi hulladékot, amely a lakosság rákos megbetegedéséhez vezetett.

"Nem bírom felfogni, hogy te, aki okos ember vagy, miként gondolhattad, hogy nyugodtan tudod leélni az életed a szeretteiddel, miközben mérget, halált és félelmet vetettél" - írta Patricello atya.
A pap szerint sokan vélik úgy, hogy Sandokan megtérése csak ravasz húzás, hogy javítson börtönkörülményein. A Schiavone vezette Casalesi-klán egyik jelentős bevételi forrása az illegális hulladékkezelés volt. A nyolcvanas évektől kezdve a föld alá rejtették el az olaszországi és külföldi cégektől átvett káros hatású, gyakran mérgező hulladékot a félmilliós Nápoly és a környező mintegy hatvan település területén. A hatóságok 2000 óta több mint 2700 helyszínt azonosítottak mérgező szemétlerakatként.

A mi térségünkben minden harmadik lakos kevesebb mint száz méterre él egy illegális hulladékgyűjtőtől - írta Patricello atya. A mérgező hulladék rejtekhelyeként szolgáló térséget Tűzföldnek nevezték el: a becslések szerint hárommillió négyzetméternyi területről van szó, amely Európa legnagyobb föld alatti szeméttelepe. Nevét onnan kapta, hogy a térségben bevált gyakorlatnak számít a kisebb szeméthegyek felgyújtása, amivel a káros anyagok égési termékként a levegőbe jutnak, vagy beszivárognak a talajba.

Az igazságszolgáltatással együttműködő Francesco Schiavone vallomásait szerdán használhatják fel először, amikor megkezdődik a Nicola és Vincenzo Schiavone elleni per. A camorra vezérrel névrokon Schiavone-testvérpárt azzal vádolják, hogy vesztegetéssel több közbeszerzési pályázatot is megszereztek az olasz államvasutaktól.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×