eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök beszél támogatóihoz egy Sao Goncalói-i kampányrendezvényen 2022. október 18-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

Bekérették a brazíliai magyar nagykövetet, miután Jair Bolsonaro két napot töltött a magyar külképviseleten

A volt brazil elnök elismerte, hogy két napot a magyar követségen töltött. Brazília hazarendelte budapesti nagykövetét.

A brazil kormány bekérette a brazíliavárosi magyar nagykövetet, miután kiderült, hogy a volt elnök, Jair Bolsonaro a magyar nagykövetségen rejtőzött el azt követően, hogy a rendőrség elvette az útlevelét, és letartóztatta két korábbi segítőjét államcsíny kitervelésének vádjával – írja a Portfolio.

Az esetről először a The New York Times írt, amely megszerezte a brazíliavárosi magyar nagykövetség biztonsági kamerájának felvételeit. Ezek alapján négy nappal az után, hogy február 8-án elvették az útlevelét, illetve letartóztatták két segítőjét, Bolsonaro a magyar nagykövetség előtt jelent meg, arra várva, hogy beengedjék. A lap szerint Bolsonaro két napig tartózkodott a nagykövetségen.

A volt elnök ellen több ügyben is nyomoznak Brazíliában. A gyanú szerint állami ajándékként kapott ékszereket akart eladni, meghamisította vakcinaigazolványát, hogy az Egyesült Államokba utazhasson, de a legsúlyosabb vád az, hogy választási veresége után több politikustársával összeesküvést szőtt a hatalom megtartása érdekében.

A cikk megjelenése után Bolsonaro a brazil Metrópoles című lapnak elismerte, hogy a magyar nagykövetségen tartózkodott. "Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam. A világ néhány vezetője a baráti körömhöz tartozik. Aggódnak" – mondta azb exelnök.

A The Guardian szerint az eset nyilvánosságra kerülését követően a brazil kormány bekérette a magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon a történtekre, és további fejleményként Brazília visszahívta magyarországi nagykövetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×