eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatást ellenző jemeni síita húszi felkelők tiltakoznak a kereskedelmi hajózás védelmét biztosító, az Egyesült Államok által kezdeményezett vörös-tengeri katonai hadművelet ellen a jemeni fővárosban, Szanaában, 2023. december 29-én. A Hamász palesztin szélsőséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, nemzetközi vádak szerint iráni támogatással. A húszik a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet leállítását követelik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jahja Oszama

Az USA csapást mért

Az amerikai hadsereg csapásokat mért a húszi lázadók 6, pilóta nélküli légi járművére (UAV) a Vörös-tenger déli részén.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) arról is beszámolt, hogy a húszik ballisztikus rakétákkal támadtak egy kínai tulajdonú olajszállító tartályhajót, de áldozatokról nem érkezett hír, a fedélzeten keletkezett tüzet pedig eloltották.

Az amerikai erők hat UAV-t támadtak, amelyek közül öt a Vörös-tengerbe zuhant, egy pedig elrepült a húszik által ellenőrzött jemeni területek felé.

Az Irán támogatását élvező húszi lázadók tavaly november óta fokozták támadásaikat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi és katonai hajók ellen, számos hajótulajdonost arra kényszerítve, hogy elkerülje ezeket a nemzetközi kereskedelem számára létfontosságú útvonalakat.

A lázadók, akik hatalmas területeket ellenőriznek Jemenben, azt állítják, hogy támadásaikat a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásból hajtják végre, ahol Izrael háborúban áll a Hamász palesztin terrorszervezettel.

Washington decemberben többnemzetiségű koalíciót hozott létre a tengeri forgalom védelmére, de nem sikerült megállítani a támadásokat.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×