eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
SEOUL, SOUTH KOREA - MARCH 03: South Korean doctors  participate in a rally against the governments medical policy on March 03, 2024 in Seoul, South Korea. Thousands of doctors held a rally to protest the governments medical school quota hike plan as Prime Minister hinted at the possible suspension of medical licenses for striking trainee doctors. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
Nyitókép: Chung Sung-Jun/Getty Images

Eljárás indult a tiltakozó orvosok ellen Dél-Koreában

A dél-koreai belügyminisztérium több mint 7000, az egyetemi kvótaemelés ellen tiltakozó orvosgyakornok és rezidens ellen szerzett bizonyítékokat, akik a felszólítás ellenére sem tértek vissza a munkájukhoz – közölte a minisztérium, miközben az egyetemek az előzetes terveket is jóval meghaladó mértékű kvótaemelést kérvényeztek.

A kormány a hét elején vizsgálatot indított a kórházakban, és bizonyítékokat szerzett a kötelezettségszegéssel kapcsolatos jogsértések ügyében – közölte I Hangjong, a belügyminisztérium államtitkára, utalva arra is, hogy az érintettek ellen fegyelmi eljárás várható.

Pak Minszu egészségügyi államtitkár szerint összesen

8983 gyakornok orvos hagyta ott az állását annak ellenére, hogy ezzel a praxisengedélyük felfüggesztését kockáztatják.

„Fontolóra vettük, hogy feljelentést teszünk a rendőrségen” – tette hozzá Pak.

A két hete tartó sztrájk alatt több mint 10 ezer rezidens és orvosgyakornok adta be felmondását, a legtöbbjük nem is tért vissza munkához. Illetve számos tiltakozó orvosi egyetemi hallgató nem vesz részt az órákon. A tiltakozás oka, hogy a kormány 2000 fővel akarja növelni az orvosi egyetemekre felveendő hallgatók számát.

Az egyetemek viszont országszerte keddig adták be kérvényeiket, melyekben a kormány terveit is jóval meghaladó, több mint 3400 férőhelyes bővítést indítványoztak, annak ellenére, hogy az egyetemi orvosprofesszorok egyesülete korábban felszólította őket, hogy az orvostiltakozáshoz csatlakozva ne adjanak be kérvényt.

Az esetre reagálva kedden

több orvosprofesszor adta be hivatalos felmondását, vagy közösségi oldalakon fejezte ki felmondási szándékát.

A Szöultól keletre fekvő Csuncson város egyetemének orvosi karáról tíz professzor az utcán felsorakozva borotváltatta le haját tiltakozásuk kifejezéséül.

Az ügy miatt legutóbb vasárnap szerveztek nagyszabású tüntetést Szöulban.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×