eur:
394.23
usd:
369.93
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
SEOUL, SOUTH KOREA - MARCH 03: South Korean doctors  participate in a rally against the governments medical policy on March 03, 2024 in Seoul, South Korea. Thousands of doctors held a rally to protest the governments medical school quota hike plan as Prime Minister hinted at the possible suspension of medical licenses for striking trainee doctors. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
Nyitókép: Chung Sung-Jun/Getty Images

Eljárás indult a tiltakozó orvosok ellen Dél-Koreában

A dél-koreai belügyminisztérium több mint 7000, az egyetemi kvótaemelés ellen tiltakozó orvosgyakornok és rezidens ellen szerzett bizonyítékokat, akik a felszólítás ellenére sem tértek vissza a munkájukhoz – közölte a minisztérium, miközben az egyetemek az előzetes terveket is jóval meghaladó mértékű kvótaemelést kérvényeztek.

A kormány a hét elején vizsgálatot indított a kórházakban, és bizonyítékokat szerzett a kötelezettségszegéssel kapcsolatos jogsértések ügyében – közölte I Hangjong, a belügyminisztérium államtitkára, utalva arra is, hogy az érintettek ellen fegyelmi eljárás várható.

Pak Minszu egészségügyi államtitkár szerint összesen

8983 gyakornok orvos hagyta ott az állását annak ellenére, hogy ezzel a praxisengedélyük felfüggesztését kockáztatják.

„Fontolóra vettük, hogy feljelentést teszünk a rendőrségen” – tette hozzá Pak.

A két hete tartó sztrájk alatt több mint 10 ezer rezidens és orvosgyakornok adta be felmondását, a legtöbbjük nem is tért vissza munkához. Illetve számos tiltakozó orvosi egyetemi hallgató nem vesz részt az órákon. A tiltakozás oka, hogy a kormány 2000 fővel akarja növelni az orvosi egyetemekre felveendő hallgatók számát.

Az egyetemek viszont országszerte keddig adták be kérvényeiket, melyekben a kormány terveit is jóval meghaladó, több mint 3400 férőhelyes bővítést indítványoztak, annak ellenére, hogy az egyetemi orvosprofesszorok egyesülete korábban felszólította őket, hogy az orvostiltakozáshoz csatlakozva ne adjanak be kérvényt.

Az esetre reagálva kedden

több orvosprofesszor adta be hivatalos felmondását, vagy közösségi oldalakon fejezte ki felmondási szándékát.

A Szöultól keletre fekvő Csuncson város egyetemének orvosi karáról tíz professzor az utcán felsorakozva borotváltatta le haját tiltakozásuk kifejezéséül.

Az ügy miatt legutóbb vasárnap szerveztek nagyszabású tüntetést Szöulban.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×