eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Akcakale, 2015. június 15.Szíriai menekültek lépik át a határt a délkelet-törökországi Akcakalében 2015. június 15-én. A határ túloldaláról az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei elől menekülnek az emberek. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

Újabb menekülthullám érkezése miatt aggódik Ausztria

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a közel-keleti körútjának utolsó állomásán, csütörtökön Bejrútban újságírók előtt közölte: aggasztja, hogy a háborúk miatt a térségben menekülthullámok alakulhatnak ki.

Azt mondta, az osztrák kormány éppen azért különített el további 10 millió eurót (csaknem 4 milliárd forintot) a Gázai övezeti lakosság támogatására, mert "közvetlen érdeke fűződik a régió stabilitásához, biztonságához és lehetőleg a békéjéhez".

Szíria esetében megtapasztalták, hogy egy háború akár több millió fős menekültáradatot indíthat el Európa felé.

"Ezt el kell kerülni" - jelentette ki.

A libanoni politikusok, akikkel tárgyalt, kifogásolták - részben jogosan -, hogy a segélyszervezetek a menekültekre összpontosítanak, és figyelmen kívül hagyják azokat a közösségeket, amelyek befogadják ezeket az embereket - mondta Schallenberg. Hozzátette: Ausztria ügyel arra, hogy a fejlesztési segélyek ne csupán a menekültekhez jussanak el, hanem a befogadó közösségekhez is.

Az osztrák külügyminiszter robbanásveszélyesnek nevezte Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia fegyveres konfliktusát. Izrael kétfrontos háborúja a Gázai övezeti Hamász és a Hezbollah ellen lángba boríthatja a régiót - jelentette ki. Hozzátette: egyelőre az a benyomás, hogy a felek igyekeznek elkerülni a helyzet elmérgesedését. Pozitívumnak nevezte továbbá, hogy a térségben "van elegendő józan ész az erő mellett", és vannak, akik megpróbálják helyreállítani a kommunikációs csatornákat.

Schallenberg Libanon előtt Jordániában, Izraelben és a palesztin területeken járt.

Roland Schönbauer, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője szerdán Jordániában beszélt arról, hogy a segélyek fogyatkozása miatt egyre több ember indul el a térségből Európa vagy az Arab-öböl menti államok felé. Azt mondta, a támogatások az utóbbi másfél évben "drámai gyorsasággal csökkentek".

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×