eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Gigantikus gyermekvédelmi per előtt áll a Facebook, az Instagram, a YouTube és a TikTok

Eric Adams, New York város polgármestere szerdán bejelentette, hogy pert indítottak több közösségi médiaplatform ellen, mert használatukkal hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének válságához.

A kereset szerint, amelyet egy kaliforniai bíróságon nyújtottak be, a Meta tulajdonában álló Facebook és Instagram, továbbá az Alphabet érdekeltségébe tartozó YouTube, valamint a Snapchat és a kínai fejlesztésű TikTok "szándékosan veszi rá és teszi függővé a fiatalokat a közösségi média használatára".

Eric Adams nyilatkozatában úgy fogalmazott: "Betekinthetést nyerhettünk abba, hogy az online világ milyen mértékben képes magával ragadni és függőséget kialakítani, folyamatosan kiszolgáltatva gyermekeinket olyan káros tartalmaknak, amelyek mentális egészségügyi problémáikat csak súlyosbítja."

A közösségi média okozta veszélyekről korábban Tari Annamária pszichoanalitikus is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. "Nekem az a legnagyobb problémám minden olyan alkalmazással, amelyik kihúz a valóságból, és mutat egy olyan képet, amely nem valós, és utána visszatérve a valóságba negatív érzelmeket lehet átélni, vagy amely alkalmazás azt sugallja, hogy meg lehet úszni a gondolkodást, az erőfeszítést, az akarterő működtetést, hogy felment minket az alól, hogy a megküzdő mechanizmusainkat használni kelljen, az egyszerűen nem valós."

De nem csak a valóságérzékelés tűnik el a virtuális térben, hanem ezzel együtt a magányosság érzése is felerősödhet szerinte.

"Amikor azt látjuk, hogy egy tizenéves legfőbb öröm- és élményszerző terepe az okostelefonja, akkor az azért is problémás, mert egyben azt is mondhatnánk, hogy máshol nem lehet az örömöt elérni? Hol vannak a szülei? Hol vannak a barátai? Hol vannak az élményei?"

Az említett alkalmazások hatása miatt számos iskolai körzetben indítottak pert a gyerekek miatt a vállalatokkal szemben az elmúlt hónapokban, a közösségi médiát felügyelő szabályozó testületek pedig a gyerekek védelme érdekében szigorúbb követelményeket fogalmaztak meg a szolgáltatókkal szemben.

Az Alphabet tagadja az ellene felhozott vádakat.

Múlt hónapban

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a szenátus előtt kért elnézést az emberektől a közösségi média gyerekekre kifejtett kártékony hatásai miatt.

A Meta egyik szóvivőjének elmondása szerint a vállalat célja, hogy a fiatalok "életkoruknak megfelelő, biztonságos tapasztalatot szerezzenek az online térben", a TikTok pedig közölte: követve az iparági változtatásokat, folytatja a megkezdett munkát a közösség biztonságának fenntartása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×