eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Támadás a berlini magyar intézet ellen - Csák János is megszólalt

Csák János szerint a véleménynyilvánítás miatti bántalmazás összeegyeztethetetlen az európai kultúrával.

Az európai kultúrával összeegyeztethetetlennek nevezte a kulturális és innovációs miniszter, hogy a véleménye miatt valakit bántalmazzanak vagy akár egy intézményt megtámadjanak. Csák János a berlini Collegium Hungaricumban pénteken a közmédiának azt mondta, hogy a magyar állam által alapított és működtetett kulturális intézetet január végén vandál, "rejtőzködő, sunyi támadás érte", betörték az épület több ablakát.

A január 26-án történt rongálás közben az épületet festékkel is lefújták, a támadás elkövetését egy antifacsoport vállalta magára. Az ügy részleteit a mandiner.hu ismertette, a csoport nyilatkozatát idézve azt írták, hogy a 2023. februári budapesti támadásokkal összefüggésben idén január végén kezdődött magyar büntetőper miatt támadták meg az épületet.

Csák János közölte, hogy a magyar kulturális intézmény védelmét megerősítették.

Kitért arra is, hogy az idén százéves berlini Collegium Hungaricumban csütörtökön nyílt meg az a kiállítás, ahol fiatal kortárs magyar művészek posztdigitális alkotásait mutatják be, amelyek a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményének részét képezik.

A kulturális miniszter beszámolt arról is, hogy berlini látogatásán egyeztetett Claudia Roth német állammiszterrel, a kormány kulturális és médiaügyekért felelős megbízottjával, a tárgyaláson a magyar uniós elnökség legfontosabb feladatairól, a demográfiai helyzetről és a teremtett környezet megőrzésének fontosságáról cseréltek eszmét.

Tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került az is, hogy hamarosan Magyarországon is bevezethetik a Németországban elindított programot, az úgynevezett kulturális útlevelet.

A kulturális útlevéllel a 18 éves fiatalok állami támogatással vásárolhatnak többek között koncertjegyeket, könyveket.

Csák János megemlítette, hogy ezt a lehetőséget már Olaszországban, Franciaországban és Dániában is sikeresen alkalmazzák.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×