eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
megfigyelés,
Nyitókép: Wikipédia

A helyi biztonsági szolgálattól tartanak ukrán újságírók

Egy ukrán oknyomozó portál szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyik részlege illegális megfigyelés alatt tartotta újságíróit.

A Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett hétfői bejegyzésében a bihus.info portál, amely rendszeresen tesz közzé tényfeltáró írásokat hivatalnokokról és gazdag magánszemélyekről, azt állította, hogy az SZBU egyik egysége 30 emberrel kémkedett újságírói után egy decemberi szállodai céges rendezvényen.

"Ki jelenti a legnagyobb veszélyt a nemzetbiztonságra háborús időkben?" - teszi fel a kérdést a portál. "Az SZBU véleménye szerint egyértelműen az újságírók" - adja meg a választ.

Az SZBU a vádra reagálva közleményben tudatta, hogy a nemzeti érdekek védelmét szolgáló küldetése részeként támogatja a szabad sajtó elveit, és büntetőeljárás indult a kémtechnológia használata miatt.

Egy, a szervezeten belüli forrás újságíróknak elmondta, hogy az egyik egység, a Nemzeti Államiság Védelmének Osztálya vezetőjét a vádak nyilvánosságra kerülése után, a múlt hónapban elbocsátották.

Az SZBU a Telegramon nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy a bihus.info néhány munkatársát kábítószer-kereskedők ügyfeleiként azonosították.

A múlt hónapban egy kevéssé ismert csoport által az internetre feltöltött videón látható volt, hogy a bihus.info tagjai a decemberi rendezvényen rekreációs drogokat használtak, és az Ukrajnában illegális kannabisz és MDMA beszerzéséről beszéltek. A bihus.info elismerte, hogy a videó valódi, és elítélte a droghasználatot, de egyúttal munkatársai megfigyelését is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a megfigyelés ügyében, és elítélte az újságírókra gyakorolt nyomást.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×