eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Rendkívüli járványhullám Németországban: tarol a Pirola

Az elmúlt egy hétben szinte egyetlen nap sem múlt el anélkül, hogy a német egészségügyi miniszter ne figyelmeztetett volna a párhuzamosan terjedő járványok veszélyére. Karl Lauterbach most újabb felhívást tett közzé, miután a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet (RKI) rendkívüli fertőzési hullámot jelzett.

Koronavírus, influenza és egyéb felső légúti megbetegedések – tünetek alapján, főként az első napokban, megkülönböztetni is alig lehet őket. Az RKI legfrissebb heti jelentésében arról számolt be, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint szerte az országban 7,9 millió ember dőlt ágynak különböző megfázásos, illetve fertőzési tünetek miatt.

Az intézet szerint továbbra is koronavírusé a domináló szerep, de észrevehetően zárkózik fel az influenza is. Ebből a szempontból különösen aggasztó, hogy a szakemberek szerint az influenzahullám még csak a kezdeti szakaszban van, az elmúlt egy hétben azonban megduplázódott az influenzás esetek száma.

Az adatokból kitűnt, hogy ugyancsak az elmúlt hét napban csaknem 27 ezer koronavírus-megbetegedést regisztráltak. Feltételezések szerint hasonló méretű lehet a be nem jelentett esetek száma.

A miniszterrel együtt több tekintélyes egészségügyi szakember szólított fel a maszkviselésre, különös tekintettel a zárt helyiségekre, valamint a tömegközlekedési eszközökre. Szinte állandóan ismételt felhívás az is, hogy az emberek – különös tekintettel a krónikus megbetegedések által érintett kockázati csoportokra, valamint az idősebb generációkra – fontolják meg mind a koronavírus, mind az influenza elleni oltás akár egyidejű beadását.

Korábbi beszámolók szerint az ország rendelkezik megfelelő mennyiségű oltóanyaggal, amelyek hatékonyak a a koronavírus legújabb változata ellen. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy jelenleg a koronavírus 24 különböző változata terjed az országban.

A Frankfurter Rundschau által megszólaltatott immunológus szerint a különböző fertőzések drasztikus növekedése nem annak a jele, hogy legyengült volna a lakosság immunrendszere. A szakember szerint az ok valójában az, hogy

a lakosság egyre több kórokozóval szembesül, és ezért többen fertőződnek meg.

Az RKI ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy koronavírus-fertőzés növekedése elsősorban annak a változatnak "köszönhető", amely jelenleg a Covid-esetek többségét okozza. Ez pedig az Ausztriában is rohamosan terjedő úgynevezett Pirola-altípus, amely kiszorította az eddigi Eris változatot. Az altípust figyelemmel kíséri az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is, mert az eddigi változatokkal ellentétben a Pirola az eddig főkét jellemző orrfolyás, a fejfájás és a torokgyulladás mellett más tünetekkel rendelkezik.

A Pirola jelenleg domináns Németországban, az RKI szerint a fertőzések 49 százalékát okozza. Várható további gyors terjedése is, különös tekintettel arra, hogy az emberek többsége már nem folyamodik teszthez, ha megfázásos tünetek jelentkeznek.

Hivatalos adatok szerint Németországban eddig csak mintegy hárommillió ember oltatta be magát az omikron XBB.1.5 invariánshoz adaptált vakcinával. A miniszter ezt a számot rendkívül "kiábrándítónak" nevezte. Megerősítette, hogy a rendelkezésre álló adatokon alapuló számítások a fertőzés újabb hullámra utalnak. Ez azt jelentheti, hogy hét nap alatt százezer lakosra több mint 1700 új fertőzés juthat.

Egy napokkal ezelőtti interjúban a miniszter fokozott maszkviselést sürgetett, a zárt ünnepségek elkerülése mellett emelt szót, és hangsúlyozta home office fokozottabb alkalmazását. Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt tesztelésre, illetve védőoltásra van szükség.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×