eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Pixabay

Döbbenetes lítiumkincsre bukkantak, több százmillió elektromos autóhoz lenne elegendő

A lítium kulcsfontosságú alapanyaga az akkumulátorgyártásnak, az viszont más kérdés, hogy a lelőhelyek a bolygó mely pontjain találhatóak. Az Egyesült Államokban most sokan örülhetnek, ugyanis fontos lítium-felfedezést tettek.

Kalifornia ismert környéke a Salton Sea (Salton-tó), ami eddig is ismert lítiumlelőhely volt, ám egy új tanulmány szerint a tómeder alatt található földalatti készlet elegendő lítiumot tartalmaz ahhoz, hogy 375 millió elektromos jármű akkumulátorához lehessen akkumulátort készíteni, így ez a tó most a világ egyik legnagyobb lítium-lelőhelye lett - írja az e-cars.hu.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DOE) a héten közzétett új tanulmánya az első, amely számszerűsíti a lelőhely tulajdonságait. Lawrence Berkey Nemzeti Laboratórium kutatói szerint

a készlet 3400 kilotonna finomított lítium előállítását tudja támogatni.

A DOE szerint az ott található összes lítium „lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy évtizedeken át kielégítse vagy meghaladja a globális lítiumigényt. Ez az Egyesült Államokat teljesen önellátóvá teheti lítiumból, így többé nem Kínán keresztül importálunk.”

Egyelőre megoldandó feladat, hogy a földalatti geotermikus sóoldatból hogyan lehet kereskedelmi méretekben kivonni a lítiumot, de néhány vállalat már dolgozik ezen. Az eddigi, lassú módszerek helyett olyasmin dolgoznak, amivel közvetlenül ki tudják vonni a lítiumot a sóoldatból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×