eur:
389.64
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Döbbenetes lítiumkincsre bukkantak, több százmillió elektromos autóhoz lenne elegendő

A lítium kulcsfontosságú alapanyaga az akkumulátorgyártásnak, az viszont más kérdés, hogy a lelőhelyek a bolygó mely pontjain találhatóak. Az Egyesült Államokban most sokan örülhetnek, ugyanis fontos lítium-felfedezést tettek.

Kalifornia ismert környéke a Salton Sea (Salton-tó), ami eddig is ismert lítiumlelőhely volt, ám egy új tanulmány szerint a tómeder alatt található földalatti készlet elegendő lítiumot tartalmaz ahhoz, hogy 375 millió elektromos jármű akkumulátorához lehessen akkumulátort készíteni, így ez a tó most a világ egyik legnagyobb lítium-lelőhelye lett - írja az e-cars.hu.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DOE) a héten közzétett új tanulmánya az első, amely számszerűsíti a lelőhely tulajdonságait. Lawrence Berkey Nemzeti Laboratórium kutatói szerint

a készlet 3400 kilotonna finomított lítium előállítását tudja támogatni.

A DOE szerint az ott található összes lítium „lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy évtizedeken át kielégítse vagy meghaladja a globális lítiumigényt. Ez az Egyesült Államokat teljesen önellátóvá teheti lítiumból, így többé nem Kínán keresztül importálunk.”

Egyelőre megoldandó feladat, hogy a földalatti geotermikus sóoldatból hogyan lehet kereskedelmi méretekben kivonni a lítiumot, de néhány vállalat már dolgozik ezen. Az eddigi, lassú módszerek helyett olyasmin dolgoznak, amivel közvetlenül ki tudják vonni a lítiumot a sóoldatból.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×