eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Ill businessman in front of the office - infectious disease spread.
Nyitókép: Getty Images/ Coolpicture

Tombol a járvány Németországban, jön ismét a "telefonos betegállomány" korszaka

Németországban a koronavírus-járvány idején már lehetett telefonon betegállományba menni, ami megkönnyítette a háziorvosok és a betegek dolgát is. Most a rengeteg légúti megbetegedés miatt ismét a megoldás bevezetését sürgeti a háziorvosok szövetsége.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter támogatja az orvosok kérését, ennek ellenére a kormány eddig még nem hozta meg végleges döntését. A miniszter a napokban az ARD televíziónak nyilatkozva még azt hangoztatta, hogy egy ilyen horderejű döntés nem hozható meg egyik napról a másikra. Arra hivatkozott, hogy erről konzultálni kell a parlamenti pártokkal, a betegbiztosítókkal, valamint a munkaadók szervezeteivel is, és csak ezt követően kerülhet sor az intézkedés jogszerű bevezetésére.

Most azonban a megbetegedések számának rohamos növekedése miatt a telefonos betegfelvétel ügyét előre hozzák, a Bundestag már a jövő hét közepén, az előirányzott napirend szerint december 7-én foglalkozik az üggyel. A parlament egyébként már a nyáron foglalkozott ennek lehetőségével, de akkor – mivel sem a koronavírus, sem az influenza járványa nem fenyegetett – úgy döntött, hogy az intézkedés végleges irányelveit jövő év elején dolgozza ki.

A kialakult járványügyi helyzet és ennek kapcsán az orvosok rendkívüli túlterheltsége azonban felülírta a korábbi forgatókönyvet. Monika Lelgemann, a Bundestag egészségügyi bizottságának elnöke az ARD-nek nyilatkozva megerősítette, hogy bizottsági jóváhagyása esetén az intézkedés bevezetése zöld jelzést kaphat. "Ez azt jelenti, hogy december 7-től lehetséges lesz" – tette hozzá.

A bizottsági elnök arra emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány idején a telefonos "betegszabadság" a könnyebb, elsősorban légúti megbetegedésekre korlátozódott. A jövőben ugyanakkor minden olyan klinikai esetre kiterjed, amelyek – mint fogalmazott – előreláthatóan nem súlyos lefolyásúak. Feltétel ugyanakkor, hogy olyan páciensekről legyen szó, akik ismerősek az adott háziorvosi rendelők számára.

A háziorvosi rendelőknek ugyanakkor ellenőrizniük kell azt is, hogy a konkrét telefonos kérés valóban attól a személytől érkezett, akinek mondta magát

– tette hozzá. Legelsmann reményét fejezte ki, hogy a telefonon keresztül történő betegállományba vétel megkönnyíti a háziorvosok munkáját.i.

A német háziorvosok szövetségének elnöke korábban hangsúlyozta, hogy az intézkedés bevetetésére már a tél elején szükség lett volna. A szabályozást a koronavírus-járvány idején vezették be és idén áprilisban szüntették meg.

"A háziorvosokon rendkívül nagy a nyomás, hogy minden betegről megfelelően gondoskodjanak. Sok helyütt egyre nehezebben tudnak megbirkózni a megnövekedett terhekkel" – jelentette ki Markus Beier, de hozzátette, ennek oka nemcsak a fertőzési hullám, hanem a háziorvosok hiánya is.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×