eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: António Guterres/X

ENSZ-főtitkár: az Antarktisz felébredt, a világnak is fel kellene

Határozott döntésekre van szükség az üvegházhatású gázkibocsátás globális csökkentése érdekében a hónap végén Dubajban megrendezendő COP28 éghajlatváltozási ENSZ-konferencián - jelentette ki háromnapos hivatalos antarktiszi útján csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár.

A King George-szigeten fekvő legnagyobb antarktiszi légibázison Gabriel Boric chilei elnök társaságában tett látogatásán Guterres felhívta a figyelmet az „alvó óriásnak” is nevezett, a Föld éghajlatának szabályozásában kulcsfontosságú déli kontinens jegének gyorsuló ütemű olvadására, és mielőbbi cselekvésre szólított fel a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében.

„A jégolvadás pusztító erejű gyorsulásának vagyunk tanúi. Az Antarktisz felébredt, és fel kell ébrednie a világnak is”

– fogalmazott.

A főtitkár hangsúlyozta: a COP28 lehetőséget nyújt az országoknak arra, hogy „megfelelő határidőn belül döntsenek” a szén-dioxidot kibocsátó fosszilis üzemanyagok használatának megszüntetéséről, hogy a Föld átlaghőmérséklete ne lépje át a 1,5 Celsius-fokos határt, súlyosabb hatásokat okozva ezzel az emberek életében és az ökoszisztémában egyaránt.

A tervezett megállapodás emellett lehetőséget teremt a csaknem 200 részt vevő országnak arra, hogy egyre több megújuló energiával kapcsolatos, a meglévő hálózatok és technológiák energiahatékonyságát elősegítő projekt mellett kötelezzék el magukat – fűzte hozzá.

Több ország vitatja, hogy önmagában a közös megegyezés érdemben elősegítené a tiszta energia kapacitásának növelését, ha az országok közben nem hagynak fel a klímaváltozást nagymértékben előidéző szennyező energia használatával. Szerintük a COP28-megállapodás csak akkor lesz eredményes, ha a fosszilis üzemanyagok használatának megszüntetéséről szóló kötelezettségvállalással párosul, ugyanakkor

Szaúd-Arábia, Oroszország és más fosszilis energiára támaszkodó országok egyelőre ellenállnak.

António Guterres a tervek szerint több antarktiszi helyszínre, így a Collins- és a Nelson-gleccserhez is ellátogat.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×