eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mike Johnson
Nyitókép: house.gov

Három hét után siker, Donald Trump egyik híve lett a befutó

Az amerikai képviselőház a republikánus frakció alelnökét, Mike Johnsont választotta meg szerdán a házelnöki tisztségre a voksolást követően közzétett hivatalos szavazási eredmények szerint.

Az 51 éves, Louisiana államból származó politikus Donald Trump hívének számít, s a korábbi elnök szerdán támogatásáról is biztosította.

Louisina állam republikánus képviselőjének házelnökké választásával

három hét után újrakezdheti a munkát a képviselőház.

Mike Johnson megválasztása után, az eskütétel előtt tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy "a demokrácia ellenségeinek azt üzeni, hogy az emberek háza ismét munkába áll". "Helyre fogjuk állítani a testületbe vetett bizalmat" - mondta, és hozzátette, hogy "átfogó konzervatív politikai irányvonalat fognak követni, fellépve a Biden-kormányzat káros politikájával, és támogatni fogják szövetségeseinket külföldön".

Mike Johnson kétpárti bizottság felállítását is ígérte, amely az amerikai gazdaság számára egyik legégetőbb kérdéssel, az infláció kezelésével foglalkozik. A Capitolium lépcsőjén az eskütétel után tartott beszédében kemény munkát vázolt a következő hetekre, valamint Izrael melletti kiállását és támogatását hangoztatta.

A helyi idő szerint szerdán a déli órákban tartott szavazáson

mind a 220 jelenlévő republikánus képviselő támogatta, 209 demokrata képviselő ellene szavazott.

Trump New Yorkban nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Mike Johnson "fantasztikus" házelnök lenne. Republikánus párttársáról még azt mondta, hogy ravasz és nagyszerű képviselő, akinek személyét mindenki elfogadja.

"Helyre fogjuk állítani a testületbe vetett bizalmat. Átfogó konzervatív politikai irányvonalat fogunk követni, fellépve a Biden-kormányzat káros politikájával, és támogatni fogjuk szövetségeseinket külföldön" - jelentette ki Johnson a szavazást követően, amelyen pártpolitikai érdekek mentén 220 képviselő támogatta 209 ellenében.

A képviselőház eddigi elnökét, a republikánus Kevin McCarthyt többségi szavazáson távolították el október 3-án pozíciójából. A kongresszus alsóházában hetekig tartó pártpolitikai csatározás kezdődött utódjának kijelöléséről, Johnson a negyedik jelöltként futott be.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×