eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vásárlók várakoznak hosszú sorban megrendelt iPhone 15-ös telefonjuk átvételére egy pekingi Apple-üzlet bejáratánál 2023. szeptember 22-én. Az Apple amerikai számítástechnikai cég ezen a napon megkezdi az az új iPhone 15-ös modellek (Plus, Pro és Pro Max) árusítását világszerte.
Nyitókép: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Folytatódik az üzengetés Kína és Európa között

Az Európai Uniónak nem áll szándékában megszakítani a kapcsolatokat Kínával, bár lépéseket tesz gazdasági függőségek csökkentése és a kockázatoktól való mentesítése érdekében, de Peking sokat tehetne azért, hogy csökkentse e kockázat megítélését - jelentette ki az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős tagja Kínában.

Valdis Dombrovskis a neves Csinghua Egyetemen tartott beszédében elmondta, hogy az EU és Kína között jelentős politikai és gazdasági ellentétek mutatkoznak, ami az eltávolodásukhoz vezethet.

Az EU régóta sérelmezi, hogy Kínában nem érvényesülnek az unióssal egyenlő vállalati feltételek, és az üzleti környezet átpolitizálódik, amiről Dombrovskis úgy vélte, hogy Kína nemzetbiztonsági és fejlesztési érdekeinek védelme érdekében hozott létre olyan üzleti környezetet, amely kevesebb átláthatóságot, a beszerzésekhez való egyenlőtlen hozzáférést, valamint diszkriminatív szabványokat és biztonsági követelményeket eredményez.

Példaként hozta a külkapcsolatokkal foglalkozó új törvényt és a kémkedés elleni törvény módosítását, amelyek miatt az európai vállalatoknak nehézséget okoz, hogy megértsék a kínai üzletfelekkel szembeni kötelezettségeiket. A külkapcsolati törvény a kínai nemzeti érdekeket sértő lépésekre figyelmeztet, míg a kémkedés elleni fellépést szabályozó törvény megtiltja a nemzetbiztonsággal kapcsolatos információk átadását. Azonban "kétértelműségük túl nagy teret enged az értelmezésnek" - mondta Dombrovskis a törvényekről, hozzátéve, hogy ezek csökkentik az üzleti bizalmat, és visszatarthatják az új beruházásokat Kínában.

Az EU vezetői aggodalmukat fejezték ki az unió Kínával szembeni növekvő kereskedelmi deficitje miatt is, amely tavaly elérte a 396 milliárd eurót.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben bejelentette, hogy vizsgálatot indít az elektromos járművek gyártóinak nyújtott kínai támogatások ügyében, mondván, hogy az olcsóbb kínai autók áradata torzítja az európai piacot.

A kínai kormány a vizsgálatot protekcionista lépésnek nevezte, annak célja szerinte az ellátási lánc torzítása, amire Dombrovskis úgy reagált, hogy az EU stratégiája nem protekcionista, hanem országsemleges.

Az Európai Bizottság kereskedelmi felelőse arról is beszélt, hogy a két fél közti távolságot fokozza Oroszország Ukrajna elleni háborúja, illetve az, ahogyan ebben a kérdésben Kína állást foglal.

Dombrovskis Pekingben gazdasági és kereskedelmi tárgyalásokat folytat mások mellett Ho Li-feng kínai miniszterelnök-helyettessel.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×