eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Copyright fotó: PID / Christian Fürthner
Nyitókép: Copyright fotó: PID / Christian Fürthner

Van, ahol durva büntetést kap, aki autójával belóg a villamos elé

Szeptember közepétől mélyen a zsebébe nyúlhat, aki parkoláskor belóg a villamossínekre Bécsben.

Egy éves bérlet árát fizetheti ki szeptember közepétől az, aki úgy parkolja le az autóját Bécsben, hogy akadályozza a buszt vagy a villamost. A város ezzel a közösségi közlekedés környezetbarát utasainak szeretné a szabad utat garantálni. Egy figyelmetlen autós akár kétszáz utast is feltarthat.

Az osztrák fővárosban tavaly 1535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását a figyelmetlenül parkoló autósok, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók.

Szeptember 15-től

a korábbi 128 euróról 365 euróra (140 ezer forint) emelték a büntetését azoknak, akik a figyelmetlenül leállított autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést.

Ráadásul emellé jön még az elvontatás illetve a tűzoltóság költsége.

A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem hogy a buszok, villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok a lépés hátterét. Egy alacsonypadlós villamoson körülbelül kétszáz utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra. Ráadásul az akadály megszűnése után még eltart egy darabig, míg teljesen helyreáll a forgalom az adott szakaszon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×