eur:
389.12
usd:
357.35
bux:
73126.06
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: Unsplash.com

Hadi csúcseszközzel állt elő Izrael - videó

A neve: Merkava Barak.

Izrael hadrendbe állítja új, Merkava Barak típusnevű, csúcstechnológiás, ötödik generációs harckocsiját - jelentette be az izraeli hadsereg hírportálja kedden.

Az izraeli hadsereg átvette az első Merkava Barak tankokat, amelyeket a védelmi minisztérium páncélozott járművekkel foglalkozó részlege a hadsereg szárazföldi és páncélos erőivel közösen öt éven át fejlesztett, és amelyekbe beépítették több helyi fegyvergyár, köztük az Elbit Systems, a Rafael és az Izraeli Légiipari Vállalat Elta nevű leányvállalatának fegyverrendszereit.

Az 1973-as jóm-kipúri háború ötvenedik évfordulójára átadott új generációs harckocsiban forradalmi változtatásokat hajtottak végre. A Merkava termékcsalád új, Barak (Villám) nevű harckocsijában a vezérlőművet mesterséges intelligencia támogatja. A tankok parancsnokainak ezentúl nem kell kiemelniük a fejüket a lövegtoronyból a jobb tájékozódás érdekében, mert az Elbit gyártotta és a pilótákéhoz hasonló sisak segítségével belül maradva is megkapnak minden szükséges információt. Ezeket az információkat a harckocsi körkörös kamera- és szenzorrendszere szolgáltatja nekik, de azokat azonnal meg tudják osztani a többi harcoló egységgel is, ami "forradalminak" számít.

A Barakokba a Rafael által kifejlesztett Windbreaker (külföldön Trophy) rakétaelhárító-rendszert építették be, amely már a régebbi Merkava tankokban és a Namer páncélozott szállító harcjárművekben is a felszereltség része.

A védelmi minisztérium közlése szerint a Barakoknál jelentősen megnövelték a fegyverek tűzerejét és hatótávolságát is.

A Merkava tankok már a nyolcvanas évek óta az izraeli hadsereg fő harckocsijai. A páncélos hadtest nemrég cserélte le a legtöbb Merkava Mark 3 típust a 2003-ban bevezetett Mark 4-es típusra. A minisztérium szerint a hadtestnél fokozatosan a Barakokból lesz a legtöbb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Jönnek a reakciók Joe Biden visszalépésére, felveszi a kesztyűt Kamala Harris - Hogyan tovább az elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×