eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Tunézia kitiltotta az EP vizsgálóit

Brüsszel hiányolja a demokratikus normákat az országban.

Tunézia megtiltotta az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága (AFET) küldöttségének, hogy belépjen az országba – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

A szakbizottság arról tájékoztatott, hogy delegációjának látogatása egy korábbi, 2022. áprilisi tunéziai tényfeltáró missziójának folytatása, azt követen, hogy

az EP aggodalmát fejezte ki a „demokratikus normák és az emberi jogok terén Tunéziában tapasztalható politikai visszalépés miatt".

A szakbizottság közleményében leszögezte: elítéli a tunéziai hatóságok döntését, hogy megtiltják a küldöttség beutazását. „Részletes magyarázatot követelünk. Ez a magatartás példátlan a 2011-es demokratikus forradalom óta” – fogalmaztak.

Közölték ugyanakkor, hogy az EP-bizottság továbbra is készen áll a párbeszédre. Kiemelték: „ragaszkodnak” a kritikus kérdésekről folytatott párbeszédhez, majd emlékeztettek: az Európai Parlament mindig jóváhagyta a Tunéziával megkezdett átfogó együttműködési menetrendet, beleértve a demokrácia megerősítését és a pénzügyi támogatást is, amint arról a felek EU-Tunézia társulási megállapodásban megállapodtak.

„Meggyőződésünk, hogy – amint azt az EU 2021 júliusa óta kéri – a tunéziai szörnyű gazdasági és társadalmi helyzet, amelyet tovább súlyosbít a humanitárius válság, sürgősen átfogó nemzeti párbeszédet tesz szükségessé”

– fogalmaztak, majd hozzátették: enélkül Tunéziában a stabil politikai és gazdasági fejlődés kilátásai továbbra is borúsak maradnak.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) közleményt adott ki, amiben úgy fogalmaztak: „mélységesen meglepődtünk ezen a döntésen, miután az elmúlt hónapokban számos látogatást tettünk az országban”. Ezek az utazások lehetővé tették az összes európai és tunéziai intézmény, valamint a civil társadalom képviselői közötti őszinte és nyílt párbeszéd kialakítását.

Közölték, az országban akkreditált uniós nagykövet sajnálatát fejezte ki e döntés miatt, ami – mint kiemelték – „nem segíti” az Európai Unió és Tunézia kapcsolatainak erősítését. A feleket erős és stratégiai partnerség köti össze, és a nyílt párbeszéd folytatása még fontosabb egy soha nem látott kihívásokkal teli időszakban – tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×