eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Young asian woman wearing face mask and hand turning closed sign board on glass door in coffee shop and restaurant after coronavirus lockdown quarantine. Business crisis concept.
Nyitókép: TravelCouples/Getty Images

Támad a botulizmus: szardíniát evett egy étteremben, és meghalt

Rosszul tartósított szardíniát evett egy étteremben nyaralás alatt, emiatt pedig meghalt egy francia nő.

A nő egy bordeaux-i étteremben evett házi készítésű szardíniát, de botulizmust, vagyis kolbászmérgezést kapott tőle, és 12 nappal később bele is halt a betegségbe – írja a Telex.

A Tchin Tchin Wine Bar étterem vendégei közül további tizenkét ember kórházban fekszik, mert ők is ettek a halból. A nő élettársát szintén intenzív osztályon kezelik, öten lélegeztetőgépen vannak.

A botulizmus egy súlyos neurológiai betegség, amelyet általában a nem megfelelően tartósított élelmiszerek fogyasztása okoz. Az ilyen ételekben Clostridium botulinum baktérium lehet. Ez olyan toxint termel a szervezetben, ami több hétig tartó izombénulást okozhat. A méreg a légzést végző izmokra van a legnagyobb veszéllyel, de a betegség csak az esetek 5-10 százalékában halálos.

A betegség több napig csak lappang a szervezetben, ezért nemzetközi egészségügyi riasztást adtak ki, amelyben arra kérik a kórházakat, hogy figyeljenek azokra a betegekre, akik nemrégiben jártak Bordeaux-ban, és olyan tünetekkel küzdenek, mint a hasmenés, hányás vagy látás- vagy beszédproblémák.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×