eur:
388.48
usd:
360.87
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Kisida Fumio japán miniszterelnök, a Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetője mosolyog a pártja tokiói székházában tartott sajtótájékoztatón a parlamenti választások napján, 2021. október 31-én. A helyi médiában megjelent előrejelzések szerint a kormányzó koalíciót alkotó jobboldali LDP és a jobbközép Komeito párt nyerhette meg a választásokat, és ugyan némi veszteséggel, de megőrizheti többségét a törvényhozásban.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Behrouz Mehri

Teljesen átalakul a kormány, jönnek a nők Japánban

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy teljesen átalakította a kabinet összetételét, és ennek keretében - eddig példa nélküli módon - öt nőt nevezett ki miniszterré.

A tizenkilenc miniszteri székből tizenegybe új tag kerül, hogy a kormányfő ezzel is friss arculatot biztosítson a kabinetnek, de több kulcsfontosságú hívét megtartotta a stabilitás fenntartása érdekében. Az, hogy öt nő került a kormányba, rekordot jelent, miközben a Világgazdasági Fórum év elején közzétett jelentése szerint Japán 146 nemzet közül a 138. helyen áll a nemek közti egyenlőség terén a politika színterén.

Az átszervezésre azért került sor, mert a Kisida-kabinet támogatottsága folyamatosan csökkent, amit - korábbi nyilatkozatok szerint - részben a My Number nevű nemzeti azonosító kártyarendszerrel kapcsolatos problémák, részben pedig a béremelések elmaradása miatti áremelkedés által létrejött társadalmi elégedetlenség okozott.

A kormányfő még júniusban jelentette be, hogy nem oszlatja fel a japán parlamentet - annak érdekében, hogy előrehozott választásokkal erősítse meg politikai hatalmát a kormánypártban -, hanem kormányátalakítást hajt végre. Az előrehozott választásokkal kapcsolatos találgatások azt követően erősödtek fel, hogy az ellenzék késznek mutatkozott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány benyújtására.

A miniszterelnök a kormány átalakításától azt reméli, hogy pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) ismét győztesen kerülhet majd ki a következő képviselőházi választásokon, és megerősíti a személyes támogatottságát a párton belül. Japánban a tervek szerint csak 2025-ben rendeznek képviselőházi választást, Kisida azonban jövőre pártelnökválasztási verseny elé néz.

A szerdai bejelentés szerint Kamikava Jóko tapasztalt képviselőnő, korábbi igazságügyi miniszter lesz az új külügyminiszter. Szuzuki Sunicsi pénzügyminiszter, Macuno Hirokazu a kormány főtitkára és Nisimura Jaszutosi gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter maradtak pozíciójukban. Kono Taro digitális fejlesztési miniszter is a helyén maradt, a korábbi népszerű külügyminiszter a "My Number" kártyarendszer problémáit hivatott megoldani.

A védelmi miniszteri posztot Kisida Kihara Minorura bízta, aki a korábbi miniszterelnök különleges tanácsadója volt. Kihara vezetői tisztséget tölt be abban a kétpárti csoportban, amelynek célja a Tajvannal fenntartott kapcsolatok előmozdítása.

A kabinet új tagjai közé tartozik még Takemi Kejzó egészségügyi miniszter, Cucsija Sinako újjáépítési miniszter és Mijasita Icsiró mezőgazdasági miniszter. Kato Ajuko pedig a gyermekpolitikáért felelős miniszteri posztot tölti majd be.

A kormányban helyet kapó Macuno, Nisimura, továbbá Hagiuda Koicsi korábbi gazdasági miniszter vezető szerepet töltenek be a legnagyobb, párton belüli konzervatív csoportban, amelyet korábban Abe Sindzó volt miniszterelnök, Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője vezetett, akit tavaly egy kampányrendezvény után halálos lövés ért.

A jelenlegi alsóházi tagok négyéves mandátuma 2025 októberében jár le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×