eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kémelhárítás emelt szinten - Oroszországot vádolva éberségre int a német kormány

A Bundeswehr katonáit éberségre szólították fel, a védelmi miniszter a kémelhárítás erősítését sürgette, míg a belügyminiszter az orosz hírszerzés tevékenységének veszélyeire hívta fel a figyelmet. Minderre annak nyomán került sor, hogy Oroszországnak folytatott kémkedés gyanúja miatt letartóztatták a német hadsereg beszerzési hivatalának egyik munkatársát. A történtek nyomán a vádlott pozícióba került a radikális AfD párt is.

A rendelkezésre álló adatok szerint a szóban forgó Bundeswehr-alkalmazott az elmúlt hónapokban többször is megkereste a bonni orosz főkonzulátust és a berlini orosz nagykövetséget, és együttműködést ajánlott fel.

A férfi - akit előzetes letartóztatásba helyeztek - hivatali információkat adott át, mégpedig azzal a céllal, hogy azokat eljuttassák egy orosz hírszerző szolgálathoz.

Az első hivatalos nyilatkozatok arra utalnak, hogy a német kormány a hadsereg illetékeseivel együtt magasabb fokozatra kíván kapcsolni a külföldi, mindenekelőtt az orosz hírszerzés elleni harcban.

A belügyminiszter, Nancy Faeser szerint számolni kell azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja kapcsán az orosz hírszerzés fokozza tevékenységét Németországban.

A hadsereg érdekvédelmi szervezete, a Német Bundeswehr Szövetség az éberség mellett óvatosságra is intett.

A szövetség alelnöke sajtónyilatkozatában felhívta a katonák figyelmét az ukrajnai orosz háború okozta "új" veszélyekre.

Az alelnök szerint a gyanúsított személy leleplezése ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy a biztonsági hatóságok jól végzik munkájukat, és - mint fogalmazott - a Bundeswehr "megfelelő mechanizmusai" működnek.

Boris Pistorius védelmi miniszter bejelentette, hogy tovább erősítik a hadsereg elleni hírszerzői támadások kivédését.

A miniszter szerint bővíteni kell a katonai kémelhárító szolgálat személyi állományát.

A Funke médiacsoportnak nyilatkozó belügyminiszter szerint az Ukrajnában zajló háború kapcsán az orosz hírszerzői tevékenység "új dimenziókat" ölthet.

A háború megváltoztatta Németország biztonsági helyzetét is - értékelte Nancy Faeser, aki szerint a kémkedés, a dezinformációs kampányok és a kibertámadások fenyegetésének erősödésével kell szembenézni.

A legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU szerint a kormánynak tudatában kell lennie, hogy az ország közvetett "háborús célpont" az oroszok számára.

Oroszország mindent elkövet annak érdekében, hogy Németország csökkentse az Ukrajnának nyújtott támogatást - hangoztatta a párt védelmi szakértője, Roderich Kiesewetter.

Kormánypárti és ellenzéki politikusok ugyanakkor a történtek kapcsán a radikális jobboldali, ugyancsak ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt ellen is támadást intéztek.

Az AfD támogatottsága az elmúlt hónapokban rekord méretűre növekedett, a parlamenti pártok népszerűségi listáján egyedül a konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU előzi meg.

A radikális pártot most azzal vádolták, hogy Oroszország "meghosszabbított karja".

A Der Tagesspiegel című lap ezzel kapcsolatban a legerősebb kormánypárt, a szociáldemokrata SPD parlamenti frakcióvezetőjét , Dark Wiesét idézte.

Wiese szerint a kémtevékenységgel gyanúsított Bundeswehr-alkalmazott már régóta "kitűnt" az AfD, illetve a párt Oroszország-politikája iránt tanúsított rokonszenvével.

Gyakran találkozni olyan emberrel, aki szemmel láthatóan az AfD-vel szimpatizál, közel áll a párthoz, és ártani kíván Németország biztonsági érdekeinek - állította a politikus.

Wiese mindebből azt a következtetést vonta le, hogy a párt "Oroszország meghosszabbított karja".

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×