eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Példátlan természeti csapás sújtja Dél-Spanyolországot

Immár a második nyáron száradt ki teljesen a dél-spanyolországi Donana Nemzeti Park legnagyobb állandó lagúnája az elhúzódó aszály és a vízforrások kizsákmányolása miatt – közölte a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács (CSIC).

A Santa Olalla lagúna kiszáradása idején Spanyolországban az idei harmadik jelentős hőhullám tombol, a kiürült víztározók miatt az ország egyes részeiben vízkorlátozásokat kellett elrendelni.

„Amióta fél évszázada megkezdtük a területtel kapcsolatos adatok gyűjtését, ilyesmi sosem történt két egymást követő évben, ami a donanai lagúnarendszer, illetve a tőle függő sokszínű élővilág helyzetének a súlyosságát mutatja”

– áll a CSIC közleményében.

A donanai vizes élőhely számos endemikus és veszélyeztett fajnak – így édesvízi angolnáknak és teknősöknek – biztosít életteret.

A legtöbb donanai lagúna ideiglenes jellegű, ami azt jelenti, hogy télen az esőzéskor összegyűlt vízzel megtelik a medencéjük, a melegebb hónapokban pedig kiszárad. Néhány lagúnában nyáron is van víz, fontos menedékhelyet biztosítva az Észak-Európából költés után délre tartó költözőmadaraknak.

Kutatók szerint tíz év alatt az elmúlt két évben esett a legkevesebb eső az UNESCO világörökségi listáján szereplő Donana Nemzeti Parkban, miközben a valaha mért legmagasabb éves átlaghőmérsékletet – 18,53 Celsius-fokot – rögzítették.

A Donana lagúnáit nem csupán a szárazság és a hőség veszélyezteti. Az andalúziai nemzeti parkot üvegházak és komplex vezetékrendszerek veszik körül, amelyeken illegálisan szivattyúzzák a gazdák a vizet az epertermesztéshez.

Andalúzia regionális kormányzata amnesztia kibocsátására készül, amellyel legalizálnák az öntözést a Donana park körül, ezt környezetvédők hevesen ellenzik. Az UNESCO nem zárta ki, hogy az öntözési törvény miatt leveszi a helyszínt a világörökségi listáról.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×