eur:
390.35
usd:
368.54
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Évről évre csökken Németországban az abortuszt végrehajtó orvosok száma. Az ország egyes régióiban egyetlen orvos sem végez terhességmegszakítást. Az ok a Btk. 218. paragrafusa: az abortusz bűncselekménynek számít. Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége egyetért ezzel.

A felmérést a ZDF közszolgálati televízió megbízásából a Wahlen kutatócsoport végezte. A válaszokból kitűnt, hogy a többség a 218. paragrafus érvényben tartása mellett van. Az adatok szerint

a megkérdezettek 54 százaléka foglalt állást amellett, hogy az abortuszt továbbra is bűncselekménynek minősítsék.

A válaszadók 36 százaléka ugyanakkor a tilalom eltörlését szorgalmazta. A megkérdezettek három százaléka szorgalmazta az abortusz mindenfajta kivétel nélküli betiltását.

A cikkely szerint ugyanis az abortusz a terhesség tizenkettedik hetéig kivételes esetben engedélyezett, a többi között egy államilag elismert szervvel folytatott kötelező tanácsadás, illetve az ott kapott igazolás nyomán. A terhességmegszakítás szexuális bűncselekmény után vagy egészségügyi okokból is büntetlen maradhat.

A felmérésből kitűnt az is, hogy a paragrafus hatályon kívül való helyezését többnyire a 30 év alatti fiatalok, és közülük is elsősorban a nők támogatják. Minél idősebb személynek tették fel a kérdést, annál nagyobb volt a valószínűsége a cikkely megszüntetése elleni állásfoglalásnak.

Kitűnt az is, hogy az abortusz tilalmának megítélését illetően pártpreferenciák alapján is voltak különbségek. A keresztény pártok szövetsége, a CDU/CSU szavazóinak jelentős többsége, az adatok szerint 67 százaléka a cikkely érvényben tartása mellett foglalt állást. A konzervatív pártokat a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt követte 57 százalékkal. A kormánykoalíció három pártja közül a szabad demokrata FDP szavazói 55 százalékkal, míg a szociáldemokrata SPD választói 52 százalékkal álltak ki a 218. paragrafus mellett. Ezzel szemben a harmadik kormánypárt,

a Zöldek Pártjának támogatói közül többségben voltak azok, akik a cikkely eltörlését sürgették.

A zöld párti válaszadók mindössze 46 százaléka foglalt állást a paragrafus érvényben tartása mellett. A parlamenti pártok közül az ellenzéki Baloldal Pártja (Die Linke) szavazói ugyanakkor még csekélyebb aránnyal, 31 százalékkal álltak ki a tilalom mellett.

Németországban évente körülbelül százezer abortuszt hajtanak végre, ami az egyik leggyakoribb nőgyógyászati beavatkozásnak számít az országban. A ZDF által idézett források ezzel kapcsolatban rámutattak arra, hogy a 218. paragrafus az abortuszt nem elhanyagolható büntetőjogi kockázatokkal és hasonló mellékhatásokkal járó beavatkozássá teszi, ami az orvosokat, illetve a terhes nőket egyaránt érinti. A kormánykoalíció pártjai közül elsősorban a Zöldek Pártja és a szociáldemokrata SPD ugyanakkor a szigorú szabályozás enyhítése mellett van. Ezt célozza, hogy egy orvosokból, orvosetikusokból és jogászokból álló bizottságot állítottak fel a a tilalom lehetséges enyhítésének megvizsgálására.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×