eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bizonyítékokat foglalnak le rendőrök egy rajtaütésen a németországi Saarlouisban 2023. május 3-án. Egy nemzetközi művelet keretében a német rendőrség több tartományban is rajtaütést hajtott végre és őrizetbe vett több mint harminc bűnözőt, a calabriai maffia, a ’ndrangheta feltételezett tagját.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Beckerbredel

Országos rajtaütés Németországban: bűnszervezet létrehozásával vádolják a klímaaktivistákat

Megkezdődött a leszámolás a német klímaaktivistákkal, az éjszaka folyamán országszerte razziákat tartottak. Az Utolsó Nemzedék (Letzte Genaration) csoport tagjait bűnszervezet létrehozásával vádolják.

A több tartományban végrehajtott akciót a bajor ügyészség kezdeményezte. Több német médium kora reggel rendkívüli tudósításban számolt be a razziákról. A bajor állami bűnügyi rendőrség és más szövetségi államok illetékes hatóságai hajtották végre a házkutatásokat a csoport tulajdonában lévő ingatlanokban. Ezzel egyidejűleg bankszámlákat foglaltak le, és – mint arról a ZDF közszolgálati televízió beszámolt – vagyonlefoglalási határozatot is végrehajtottak.

A bajor tartományi ügyészség által kezdeményezett akció középpontjában hét, 22 és 38 év közötti gyanúsított személy áll.

A nyomozás bűnszervezet alapításának, illetve támogatásának vádjával folyik.

Őrizetbe vétel egyelőre nem történt.

A bajor ügyészség állítása szerint az eljárás a 2022 közepe óta érkezett számos lakossági büntetőfeljelentés miatt indult. A hét gyanúsított ellen konkréten az a vád, hogy adományokat gyűjtő kampányt szerveztek az Utolsó Nemzedék "további bűncselekményeinek" finanszírozására. A kampány során állítólag 1,4 millió euró adományt gyűjtöttek össze. A pénz jelentős részét a gyanú szerint "bűncselekmények elkövetésére" használták fel.

A ZDF szerint a razziákat hét tartományban hajtották végre, Bajorország mellett az önálló tartománynak számító Berlinben, illetve Hamburgban, Hessenben, Szász-Anhaltban, Szászországban és Schleswig-Holsteinben.

A klímaaktivisták az elmúlt hónapokban számos tiltakozó akciót hajtottak végre Németország mellett több más európai országban is.

A csoport tagjai Berlinben és több más nagyvárosban az úttesthez ragasztották magukat, megbénítva a forgalmat.

Több múzeumban figyelemfelhívás céljából különböző műalkotásokhoz ragasztották magukat.

A német lakosság többsége a felmérések szerint elítélte ezeket az akciókat, amelyek ellen még a környezetvédelemért harcoló Zöldek Pártja is állást foglalt. A párt szerint ezek az akciók nem segítik a klímavédelem ügyét.

A hét elején Olaf Scholz kancellár is rendkívül élesen elítélte a csoport tevékenységét.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×