eur:
388.71
usd:
366.57
bux:
55729.07
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Growing organic cannabis plants. Beautiful potted marijuana plant on white background with trendy shadows.
Nyitókép: colnihko/Getty Images

Kíméletlenül felakasztották, pedig a családja is könyörgött érte

Szingapúrban a család a jogvédők tiltakozása ellenére kapott egy drogterjesztéssel megvádolt férfi halálbüntetést, melyet már végre is hajtottak.

Az egykilónyi kannabisz terjesztéséért még 2018-ban ítélték halálra a 46 éves Tangaraju Suppiah-t: a helyi törvények értelmében fél kilogrammot meghaladó mennyiségű fű csempészése esetén már kiszabható a halálbüntetés – írja az NBC News.

A férfit április 26-án reggel akasztották fel, családja megkapta halotti anyakönyvi kivonatát. A férfit

nem kapták rajta a kannabisszal való kereskedésen,

de a bíróság szerint hozzá lehetett visszavezetni azokat a telefonszámokat, amelyek a drog terjesztésével kapcsolatba hozhatók. A férfi azt állította, ő nem kommunikált azokkal, akiket kapcsolatba hoztak a kábítószer-kereskedelemmel.

Az ENSZ emberjogi bizottságának keddi tanácskozásán Ravina Shamdasani szóvivő felkérte Szingapúrt, hogy hirdessen moratóriumot a drogkereskedelemmel kapcsolatos kivégzések terén.

"A halálbüntetés kiszabása kábítószer-bűncselekményekért összeegyeztethetetlen a nemzetközi normákkal és előírásokkal" – mondta Shamdasani, aki hozzátette, hogy egyre több bizonyíték bizonyítja, hogy a halálbüntetés nem elrettentő hatású. Szingapúr ezzel nem ért egyet, kutatások szerintük azt igazolják, hogy a dílerek alacsonyabb mennyiséget visznek magukkal, mint amennyiért már halál szabható ki.

A szingapúri drogszigor éles kontrasztban áll a szomszédos országok szabályozásával: Thaiföldön a fű gyakorlatilag legális, Malajziában pedig megszüntették a súlyos bűnökért automatikusan kiszabott halálbüntetés gyakorlatát.

Szingapúrban ugyanakkor tavaly 11 embert végeztek ki drogbirtoklás miatt, köztük egy ügyvédjei szerint mentálisan sérült maláj férfit is.

A kivégzett férfi családja könyörgött Halimah Yacob szingapúri elnöknek, hogy ne hajtsák végre a büntetést, a férfi maga is kérelmezte annak elhalasztását, de

a bíróság meghallgatás nélkül elutasította kérését.

Az ország kritikusai szerint Szingapúr a kisstílű bűnelkövetőkkel szemben alkalmazza a halálbüntetést, de a szervezet bűnözés elleni küzdelemben már nem veti be. A szingapúri kormány azonban azt állítja, hogy minden kivégzettnek biztosították a törvényes eljárást, a halálbüntetésre az állampolgárok védelme érdekében van szükség.

Richard Branson brit milliárdos, aki nyíltan kiáll a halálbüntetés ellen, szintén a kivégzés leállítására szólított fel egy blogbejegyzésében, mondván, hogy Szingapúr talán egy ártatlan ember megölésére készül. Ezt a feltételezést Szingapúr elhárította.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Inflációs adatok érkeztek, így reagálnak a tőzsdék

Óvatos emelkedéssel kezdték az európai tőzsdék szeptember utolsó kereskedési napját, miután az amerikai indexek pluszban zártak csütörtökön, és az ázsiai részvénypiacokon is többnyire jó volt a hangulat hajnalban. A délelőtti eurózónás inflációs adatokat követően tovább emelkedtek az irányadó európai indexek, de délután még az Egyesült Államokból is érkezett inflációs statisztika. A magyar tőzsdén az OTP felfelé korrigál a tegnapi hír nélküli esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×