eur:
393.42
usd:
367.9
bux:
65933.27
2024. április 24. szerda György
Az orosz védelmi minisztérium által közreadott videóról készített képen egy Jarsz típusú interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki az orosz nukleáris erők gyakorlatán az északnyugat-oroszországi Pleszeckben 2022. október 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. A Vlagyimir Putyin orosz elnök által videokonferencia keretében megtekintett gyakorlatokon ballisztikus rakétákat és robotrepülőgépeket lőttek ki, és a Kreml szerint az összes célba talált.
Nyitókép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Interkontinentális rakétarendszerrel fogott hadgyakorlatba Oroszország

Nukleáris robbanófejek hordozására is alkalmas a Jarsz.

Oroszország Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétarendszerekkel és több ezer katonával kezdett hadgyakorlatot - jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban ismertette azt a törekvését, hogy a Topol rakétarendszert felváltó Jarsz rakétarendszerek Oroszország "legyőzhetetlen fegyverzetének" és a szárazföldről indítható nukleáris arzenáljának egyik fő részévé váljanak.

"Több mint 3000 katona és mintegy 300 hadfelszerelés része a hadgyakorlatnak" - közölte a moszkvai védelmi tárca a Telegram-csatornáján közzétett közleményében.

A gyakorlat keretében ellenőrzik az omszki és a novoszibirszki rakétabázist.

A Jarsz hordozható rakétarendszerekkel három orosz régióban gyakorlatoznak - tájékoztatott a védelmi minisztérium.

"Ezenkívül a stratégiai rakétarendszereket irányító személyzet egy sor olyan katonai feladatot hajt végre, amelyek célja a fegyverzet álcázása és a korszerű légi felderítési eszközök elhárítása, együttműködésben a központi katonai kerület és a légierő egységeivel és kötelékeivel" - olvasható a közleményben.

Korábbi közlések szerint

a Jarsz rakétarendszerek 12 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek.

Katonai és védelmi témákkal foglalkozó elemzések szerint ezek a rendszerek képesek több, egymástól függetlenül becélozható nukleáris rakétafej hordozására, és akár katonai teherautókról vagy rakétasilókból is indíthatók.

Az Ukrajna elleni háború 2022. februári megindítása óta Oroszország számos hadgyakorlatot hajtott végre önállóan vagy más országokkal, köztük Kínával és Dél-Afrikával együtt. Az Oroszországgal és Ukrajnával is határos Fehéroroszországgal Moszkva tavaly több átfogó gyakorlatot tartott.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×