eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alkalmazott megy a peronon, a londoni metróhálózat Elizabeth line elnevezésű vonalának egyik állomásán 2022. május 24-én, amikor a metrószakaszt megnyitották az utasforgalom előtt. A brit uralkodó nevét viselő alagút a Londont a környező megyékkel összekötő, 118 kilométer hosszú Crossrail vasútvonal része.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Bénulás Londonban, teljesen leállt a metró összes vonala

A vasutasok, a tanárok, a kórházi ápolók, a mentősök, a buszsofőrök és a határrendészeti dolgozók után most a metróvezetők sztrájkolnak - és ezzel még nincs vége.

A londoni tömegközlekedési vállalat (Transport for London, TfL) tájékoztatása szerint a metróvezetők gyakorlatilag teljes körű munkabeszüntetése miatt a 402 kilométeres londoni metróhálózat mind a tizenegy fővonalán felfüggesztették a forgalmat, és a 270 állomás mindegyike bezárt.

A két nagy közlekedési szakszervezet, az RMT és az Aslef a brit kormány által a TfL költségvetésében követelt több százmillió fontos megtakarítás ellen tiltakozik, mivel az érdekképviseletek szerint ez tömeges elbocsátásokhoz vezet és hátrányosan érinti a munkavállalók nyugdíjrendszerét is.

A sztrájk a napi átlagos utasszám alapján

több mint négymillió londonit, illetve Londonban dolgozó ingázót érint.

Csak a londoni City pénzügyi központjába naponta 350 ezren utaznak tömegközlekedési eszközökkel, óriási többségük metróval.

Sztrájkoltak szerdán Angliában a tanárok, a közigazgatási tisztviselők és a rezidens orvosok is, inflációkövető béremelést követelve.

Nagy-Britannia évtizedek óta példátlan sztrájkhullámot él át ezekben a hetekben, mindenekelőtt a megélhetési költségek negyven éve nem tapasztalt ütemű emelkedése miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7, decemberben 10,5 százalékos, januárban 10,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Az elmúlt hetekben is sztrájkoltak a vasutasok, a tanárok, a kórházi ápolók, a mentősök, a buszsofőrök és a határrendészeti dolgozók, és a szakszervezetek további hasonló akciókat hirdettek meg a bérkövetelések teljesítésének elmaradása esetére.

Legközelebb, csütörtökön és szombaton ismét a vasutasok tartanak 24 órás munkabeszüntetést.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×