eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tarka színekkel díszített szarvasmarhát visznek a napistennek szentelt aratási ünnep, a pongal alkalmából rendezett fesztiválra az indiai Bangalorban 2021. január 14-én. Az ünnep neve a „megfőzni” jelentésű tamil szóból származik: ilyenkor tejben rizst főznek, amelyet először az isteneknek, azután a teheneknek, végül pedig a családtagoknak ajánlanak fel. Pongal idején a tehenek megkülönböztetett tiszteletben állnak: szarvukat befestik, nyakukba virág- és gyümölcsfüzéreket aggatnak, körmenetben viszik őket, és megengedik, hogy szabadon legeljenek.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

Önjelölt hindu igazságosztók végezhettek egy emberrel, mert marhahús volt nála

Indiában három embert letartóztatott a rendőrség Bihar állam keleti részén, mert közük lehet egy muzulmán férfi halálához, akit azért támadtak meg, mert állítólag marhahús volt nála - jelentette be egy rendőrségi tisztségviselő szombaton.

Ramcsandra Tivari, a raszulpuri rendőrkapitányság vezetője telefonon elmondta, hogy az esetet követően a rendőrség három embert tartóztatott le.

Az áldozat, az 56 éves Naszím Kuresi, a hét elején hunyt el, miután megtámadta egy több mint 20 fős tömeg, amely azt gyanította, hogy marhahúst rejteget, amelynek kereskedelmét és fogyasztását a szubkontinens egyes részein tiltják a helyi hatóságok.

A rendőrség közbeavatkozott ugyan, de Kuresi még a kórházba szállítás közben meghalt.

A hinduizmus tanításai szerint a tehenek szent állatok, és Indiában gyakoriak a fizikai támadások mindazokkal szemben, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a húsáért vagy a bőréért levágtak egy marhát, különösen a muzulmán kisebbségből származó személyekkel vagy az ősi indiai kasztrendszer alacsonyabb szintjein állókkal szemben.

Keményvonalas hindu csoportok már régóta követeleik a szarvasmarhavágás teljes tilalmát Indiában.

A teheneket védő egyes önjelölt hindu igazságosztó csoportok maguk igyekeznek betartatni a törvényt, amióta Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista kormánya 2014-ben hivatalba lépett.

Bihar államban jelenleg egy regionális párt van kormányon, és Modi szövetségi kormánypártja, a Bharatija Dzsanata Párt ellenzékben politizál.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×