eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én. A magyar kormányfő Kiriákosz Micotákisz görög, Andrej Plenkovic horvát, Robert Golob szlovén miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár, valamint Rumen Radev bolgár és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő társaságában külön találkozón tárgyalt az ukrán elnökkel a kétnapos EU-csúcs helyszínén 2023. február 9-én.
Nyitókép: Fischer Zoltán

Moszkva Orbán Viktornak üzenhetett kijevi látogatása előtt

A kijevi találkozó témáit illetően már megegyezés születhetett, már csak a technikai, biztonsági részletekről tárgyalhatnak a felek, például arról, hogy vonattal vagy repülővel utazzon-e a miniszterelnök – mondta érdeklődésünkre Tóth Norbert nemzetközi jogász.

Valószínűleg már csak a biztonsági kérdésekben kell megállapodnia a magyar és az ukrán vezetésnek, mielőtt Orbán Viktor Kijevbe utazna. Ezt Tóth Norbert nemzetközi jogász nyilatkozta megkeresésünkre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ezt erősítheti az is, hogy Moszkva éppen ezekben a napokban függesztette fel a magyarok diplomata útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétvégén az N1 Horváth hírtelevíziónak nyilatkozva beszélt arról, hogy jelenleg a technikai részleteket kell tisztázni Orbán Viktor Kijevbe tervezett látogatásának előkészítésével kapcsolatban. Ez feltehetően azt jelenti, hogy a magyar kormányfő bármikor megérkezhet az ukrán fővárosba.

Tóth Norbert nemzetközi jogász a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint nagyon valószínű, hogy Orbán Viktor Kijevbe látogatása úgy fog történni, mint a többi külföldi ország ukrajnai látogatása.

„Vagyis

akkor fogják majd bejelenteni, hogy megérkezett Orbán Viktort, amikor már Kijevben van.

Az, hogy milyen közlekedési eszközzel, vonattal vagy repülővel utazik-e, ezeket nyilván egyeztetnie kell a feleknek. A magyar biztonsági szerveknek, például a Terrorelhárítási Központnak, illetve az ukrán elhárításnak, biztonsági szerveknek kell együttműködnie annak érdekében, hogy a biztonsági kockázatokat minimalizálják. Azt gondolom, hogy a technikai előkészítés ezt jelenti. Valószínűleg az érdemi kérdésekben, tehát hogy a tárgyalások napirendjén mik szerepelnek, már meg tudtak állapodni a felek” – mondta a nemzetközi jogász.

Nem lehet kizárni, hogy a tervezett kijevi látogatás miatt időzítette múlt hétre Moszkva azt a bejelentést, hogy felfüggesztette a diplomata útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodást Magyarországgal.

„Több mint egy éve Magyarország és más országok sem teljesítik a vízumkönnyített beutazásokkal, diplomata útlevéllel rendelkező oroszországi állampolgárok számára, és nyilván ez kölcsönös, tehát Oroszország ugyanígy jár el a magyar diplomata útlevéllel rendelkező személyekkel szemben.

Az időzítés az érdekes: Oroszországban ebből miért lett hír, a TASZSZ hírügynökség miért hozott nyilvánosságra több mint egy évvel később egy ilyen hírt?

Azt hiszem, hogy jogi jelentősége ennek nem igazán van, nyilván akkor politikai okokat kell keresni mögötte, és valószínű, hogy az orosz fél finoman jelezni akart Magyarországnak, hogy a kétoldalú kapcsolatokban valamivel nem elégedett. Lehet, hogy ez pont Orbán Viktor kijevi látogatásának szóló politikai jelzés, hogy elégedetlen Oroszország a kétoldalú kapcsolatokkal” – mondta Tóth Norbert.

Kerestük ez ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, közöljük, amint válaszolnak.

(Nyitóképünk: az Európai Tanács által közreadott fotón Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának helyszínén 2023. február 9-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×