eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ruinart pezsgő, francia pezsgő. Forrás Wikipédia/Közkincs
Nyitókép: Forrás Wikipédia/Közkincs

Elveszettnek hitt, 1926-os évjáratú pezsgőt kóstoltak meg egy neves francia pezsgőgyárban

A Ruinart francia pezsgőgyár legrégebbi évjáratú pezsgője Paul Bocuse francia sztárséf pincéjéből került elő.

Maxime Valery, a lyoni agglomerációban található Collonges-au-Mont-d'Or Paul Bocuse-ről elnevezett éttermének vezető borszakértője 2021-ben a teljes borkészletet leltározta, ekkor bukkant a szúette ládákban heverő palackokra. Az 1926-os évjáratú címkét látva nem akart hinni a szemének. Óvatosan megtisztította a fekete portól és nedvességtől a palackokat, amelyeket a néhai mesterszakácsnak az étteremmel szomszédos háza - hajdanán a közeli Saone folyó által is elöntött - pincéjében talált.

A borszakértő értesítette a Ruinart házat, amely hitelesítette a palackokat. Valóságos kincset jelentett ez a honlapja szerint 1729-ben alapított, legrégibb pezsgőgyár számára, amelynek pincéjét a náci megszállás alatt kiürítették, megfosztva a céget az örökségétől.

"Ez a ház első évjárata" - hangsúlyozta Frédéric Panaiotis, a Ruinart pincemestere, amikor kinyitotta a 18 megtalált értékes palack egyikét.

1926-ban született a lyoni sztárséf is, aki előszeretettel gyűjtötte az akkori évjáratú nemes italokat.

A pincészet jegyzetei szerint az 1926-os évben jó volt a termés, a borok "kellőképpen elegánsak" voltak "különösebb feljavítás nélkül". Az évek során az ital pezsgése szinte teljesen eltűnt.

Három palack a Bocuse étterem tulajdonában marad, a 14 másikat a pezsgőgyár pincéibe szállítják.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×