eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Fotó: Kutyákkal az Életért Alapítvány Facebook-oldala
Nyitókép: Kutyákkal az Életért Alapítvány Facebook-oldala

Megsérült a törökországi romok között a Gogo, a magyar keresőkutya – fotók

Keresés közben, a romok között érte baleset a Kutyákkal az Életért Alapítvány egyik segítőkutyáját, Gogót. Egyelőre bizonytalan, hogy visszaengedhetik-e a terepre.

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja, közöttük a Kutyákkal az Életért Alapítvány két jászberényi és egy miskolci mentőkutyás párosa hétfő este érkezett a katasztrófa helyszínére. Az elmúlt napokban négyórás váltásban dolgoztak a szakemberek keresőkutyáikkal, akár a mínusz 9 fokos éjszakai hidegben, akadozó áram- és vízellátás mellett, tartva az utórengések okozta mozgásoktól. A legfontosabb támpont a keresőkutyák jelzése, akik fáradhatatlanul kutatnak az emberek után.

Az összedőlt épületekbe, a szűk rések és törmelékek között sokszor még a legtapasztaltabbaknak is nehéz és veszélyes bejutni, a feltárás során óhatatlanul is történhetnek balesetek. Gogo keresés közben, a romokon szenvedett sérülést, a két lábujja közötti úgynevezett úszóhártya sérült meg. A mentőcsapat azonnal ellátta és bekötözte a sérült lábat, Gogo jelenleg nem bevethető a mentési munkák során.

Nem kérdés, hogy a lelki és fizikai megterhelés igen nagy, a profi kiképzésen átesett kutyákat éles helyzetben így is érheti baleset. Az alapítvány magyarországi bázisán felállított speciális, műromként funkcionáló Mentőkutya Kiképzőbázison tökéletesen modellezik egy valódi katasztrófa körülményeit, ám váratlan helyzetek így is adódhatnak, amelyekre nehéz felkészülni – írja az Kutyákkal az Életért Alapítvány sajtóközleményében.

A Kutyákkal az Életért Alapítvány 30 éve foglalkozik eltűnt személyek felkutatásával a nap 24 órájában, térítésmentesen. Már több alkalommal részt vettek nemzetközi segítségnyújtásban. Kutattak már romok alatt rekedt túlélők után Indonéziában, Indiában és korábban Törökországban is. A jelenleg is a helyszínen tartózkodó kutyáink, köztük Gogo is rendelkezik IRO nemzetközi romkutató vizsgával.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×