eur:
394.08
usd:
369.08
bux:
65755.82
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten. 2020. május 12-én Dmitrij Peszkovot kórházba szállították koronavírus-fertőzéssel.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ukrán gyilkosságokra és a Leopardok miatti hackertámadásokra is reagált Moszkva

A Kreml szóvivője egyebek között azt is felemlegette: az ukránok tévesen hitték kémnek és ölték meg a saját tárgyalódelegációjuk egyik tagját.

Igazolja az Ukrajna ellen indított orosz invázió helyességét, hogy Kijev Moszkva, Szentpétervár és Jekatyerinburg elleni csapásokkal fenyegetőzött - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

Peszkov Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója azon kijelentésére reagált, miszerint Kijev Moszkva, Szentpétervár és Jekatyerinburg elleni csapások végrehajtását mérlegeli. Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) szóvivője a CNN-nek nyilatkozva oroszországi katonai raktárak elleni támadásokat helyezett kilátásba.

"Nyilvánvaló, hogy a kijevi rezsim semmitől sem riad vissza, ez ismét megerősíti a választott út, és a szándékaink helyességét - a szándékunkat, hogy megvédjük magunkat az ilyen veszélytől" - hangoztatta a Kreml szóvivője.

Emlékeztetett az Oroszország területén korábban elkövetett terrorcselekményekre - köztük Darja Dugina újságíró Moszkva körzetében tavaly augusztusban történt meggyilkolására -, amelyekért az orosz hatóságok Kijevet tették felelőssé. Peszkov kedden is Dugina esetére hivatkozott azzal az értesüléssel kapcsolatban, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok között felmerült a Wagner zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin elleni merénylet terve.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Szputnyik rádiónak nyilatkozva reagált Podoljak egy másik, azt elismerő nyilatkozatára, hogy Denisz Kirejev ukrán üzletemberrel, az Oroszországgal tárgyaló első ukrán delegáció tagjával az ukrán biztonsági szolgálat végzett tavaly márciusban a konfliktus elején kialakult "zűrzavar" következtében. A The Wall Street Journal amerikai lap tényfeltárása nyomán vált ismertté, hogy Kirejev nem dolgozott az oroszoknak, ahogy azt az ukrán hatóságok állították.

Zaharova szerint a gyilkosság annak bizonyítéka, hogy jogállamiság és a rend már régóta nem létezik Ukrajnában. Rámutatott, hogy az ügyben nem folytattak le hivatalos vizsgálatot.

Az ukrán kormányzatban végrehajtott személyi változások okát a moszkvai külügyi szóvivő abban látja, hogy a Kijevben kormányzó "banda" folytathassa a külső utasítások végrehajtását. Megítélése szerint az ukrán rendszer "bűnözői jellege" ezzel nem változott meg, és a korrupció ellen fellépni - ez volt a személycserék indoka -, a törvénytelenség körülményei között kilátástalan.

Peszkov elnöki szóvivő egyébként szakértőkre hivatkozva azt hangoztatta, hogy az amerikai Abrams és német Leopard harckocsik Ukrajnának való leszállítása műszaki okokból "meglehetősen kudarcos" terv, amely túlbecsüli azt a potenciált, amellyel e lépés hozzájárulhat az ukrán fegyveres erők megerősítéséhez. Megismételte: egyelőre nem körvonalazódik annak lehetősége, hogy a konfliktus rendezését diplomáciai útra tereljék.

A szóvivő, azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint a Killnet hackercsoport a tervezett Leopard-szállítást megtorlandó nagyszabású támadást indított a német infrastruktúra ellen, abszurdnak nevezte, hogy bármilyen számítógépes bűnözői csoportot Oroszországgal hozzanak összefüggésbe. A kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin elnök milyen számítógépet használ, Peszkov azt mondta, hogy "jót", amely "megfelelő biztonsági szinttel" rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×