eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 6-án. Az Ukrajna elleni háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, ez a védelmi minisztérium szerint mintegy 300 ezer embert érint Oroszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Megdöbbentő, hogy melyik réteg a háború legnagyobb orosz haszonélvezője

Eltűnt egy komplett társadalmi osztály Oroszországban.

A háborúkból rendszerint a hadiszállítók húzzák a legtöbb hasznot, ám Oroszországban ez másként van. Az Ukrajna ellen indított hadjáratból eddig a legtöbbet a mélyszegénységben élők profitálhatták – írja a portfolio.hu a Bloomberg cikke nyomán.

A moszkvai kormányzat ugyanis a költségvetés kétharmadát fordítja védelmi, biztonsági és szociális programokra. Ez utóbbi keretében a családoknak nyújtott segélyek kiterjesztésével jutalmazza a legrászorultabb oroszokat.

A szociális juttatások növelése a lakosság legszegényebb tizedének jövedelmét az infláció több mint kétszeresével emelte.

A hivatalos létminimum alatt élők száma egy év alatt 700 ezerrel csökkent a harmadik negyedévre vonatkozó legfrissebb statisztikák szerint. A gyermekes családok támogatása olyannyira prioritássá vált, hogy Anton Sziluanov, Oroszország pénzügyminisztere azt mondta, inkább megvonja az utak vagy az infrastruktúra finanszírozását, minthogy kompromisszumot kössenek a szegények támogatásában.

A tavalyi év második felében Oroszország valamivel több mint 1 billió rubelt költött a gyermekes családok támogatására, és további mintegy 400 milliárd rubelt a nyugdíjakra. Ez az összeg 2023-ra akár meg is duplázódhat.

"Az emberek összességében egyre szegényebbek, de a szegények száma egyre kevesebb"

– hívta fel az érdekes jelenségre a figyelmet Jevgeny Gontmaher közgazdász, volt kormánytisztviselő. Ezzel szemben a középosztály menthetetlenül elszegényedik. Ám ez a legkevésbé sem érdekli Vlagyimir Putyint, mivel az ő választóinak magját már régóta a leghátrányosabb helyzetű oroszok alkotják.

Moszkva a juttatásokkal arra is próbálja ösztönzi az embereket, hogy lépjenek be a hadseregbe. December végén Putyin elrendelte, hogy

az Ukrajnában elesett katonák családjainak 5 millió rubelt fizessenek.

Ez az összeg Oroszország számos részén elegendő egy lakás megvásárlására is. A megsérült háborús veteránok ugyanezen rendelet keretében 3 millió rubelt kaphatnak.

Az orosz propagandagépezet a közösségi médiában és a toborzó portálokon a meggazdagodás lehetőségeként hirdeti a hadseregbe való belépést.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×