eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Brittney Griner, az orosz Jekatyerinburg (b) és Natasha Howard, az orosz Dinamo Kurszk játékosa a női kosárlabda Euroliga döntőjében játszott, Jekatyerinburg - Dinamo Kurszk mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2019. április 14-én.
Nyitókép: MTI/Nyikos Péter

Kiszabadult és elhagyta Oroszországot az amerikai kosárlabdázónő - különös fogolycsere történt

Viktor But orosz állampolgárt kicserélték Brittney Griner amerikai állampolgárra – közölte az orosz külügyminisztérium. Az eljárást Abu Dzabi repülőterén bonyolították le.

A RIA Novosztyi hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Washington médiajelentések szerint július végén felajánlotta Moszkvának: az Egyesült Államokban fegyverkereskedelem miatt börtönbüntetését töltő Butot elcseréli az Oroszországban kémkedésért elítélt Paul Whelanre és a kosárlabdázó Grinerre, aki augusztusban kilencéves börtönbüntetést kapott kábítószer-csempészetért.

Brittney Grinert egy munkatáborba vitték miután kannabiszolaj birtoklásáért még a tavasszal elítélték. Legutóbb akkor írtuk róla amikor ügyvédei november közepén meglátogathatták. Akkor azt mondták, hogy Griner jól van és igyekszik erős maradni, miközben alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.

Grinert november negyedikén szállították el a telepre: akkor még senki sem tudta, pontosan hol fogja letölteni büntetését.

Mostanra az oroszok közölték a kiszabadulásának részleteket is.

Tatyja Moszkalkova orosz emberi jogi biztos szerint, hogy mind But, mind a kosárlabdázó Griner elnöki kegyelmet kapott a csere előtt, így szabadon mozoghat. Azt mondta, hogy a szabadon bocsátott orosz állampolgárt "amerikai inszinuáció" eredményeként ítélték el és felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetéséből 13 évet már letöltött.

Steve Zissou, az orosz elítélt amerikai jogi képviselője a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az egyezkedés a legnagyobb titokban folyt, és noha "voltak feltételezések", hogy a csere csütörtökön történik meg, ő is frissen értesült a történtekről.

Viktor Butot 2008. március 6-án Bangkokban vették őrizetbe, és kétévi huzavona után kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 2011 novemberében 25 év börtönre ítélték a kolumbiai FARC szélsőbaloldali gerillaszervezetnek történt jelentős fegyvereladásban való részvétel miatt. Az elítélt tagadta bűnösségét.

Amerikai források szerint But, aki korábban a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) őrnagya volt, szoros kapcsolatban állt az orosz szakszolgálatokkal. Az ő története ihlette meg a 2005-ben Nicholas Cage főszereplésével bemutatott Fegyvernepper című filmet.

Sajtójelentések szerint Washington július végén ajánlotta fel Moszkvának: Butot elcseréli az Oroszországban kémkedésért elítélt Paul Whelanre és a kosárlabdázó Grinerre.

Whelanre a jelek szerint az alku nem terjedt ki. Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót februárban - amikor a négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg játékosa volt - a seremetyjevói repülőtéren állították elő, majd drogbirtoklás miatt tartóztatták le, táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak. Grinert augusztusban kilenc évre szóló börtönbüntetésre ítélték.

Joe Biden közölte, hogy Paul Whelan ügyét, az orosz fél, "illegitim módon", elkülönítve kezelte a Brittney Grinerről szóló alkutól, de megígérte, hogy "tovább dolgoznak a férfi hazahozatalán".

A tárgyalásokban a szaúdi trónörökös és az Egyesült Arab Emírségek elnöke közvetített - olvasható a két arab ország csütörtökön kiadott közleményében. A Kreml sajtószolgálata szerdán közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonbeszélgetést folytatott az emírségekbeli hivatali partnerével, Mohammed bin Zajed an-Nahjannal.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×