eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Amerikai MaxxPro Dash típusú MRAP jármű. Fotó: Wikipédia
Nyitókép: Fotó: Wikipédia

Kemény amerikai üzenet: az ukránok azzal harcoljanak, amit kapnak – videó

Több szakértő is bírálja az Egyesült Államok kormányát, amiért nem mindig a leghasznosabb fegyvereket küldi az ukránoknak.

Az Egyesült Államok nagy mennyiségű, aknák és rajtaütések ellen védett páncélautót, úgynevezett MRAP-et küldött Ukrajnába, valószínűleg azért, hogy megszabaduljon a felesleges készletektől – írja a Portfolio.

A cikk egy amerikai internetes oldal megállapításait idézve azt írja, hogy az iraki, majd az afganisztáni hadjárat idején az USA fegyveres erői hatalmas mennyiségű ilyen, különlegesen védett járműre tartottak igényt. Az MRAP-ek ugyanis kitűnő védelmet nyújtanak a házilagos készítésű robbanószerkezetek ellen, és így rengeteg amerikai katona életét menthették meg.

Amerikai MaxxPro MRAP járművek Irakban. Fotó: Twitter
Amerikai MaxxPro MRAP járművek Irakban. Fotó: Twitter

Csakhogy a Pentagon kicsit túlméretezte a programot, amely végül is mintegy 50 milliárd dollárt emésztett fel. Ezt a pénzt pedig a hadsereg és a tengerészgyalogság harckocsijainak, illetve lövészpáncélosainak modernizációs programjától vették el.

Összesen 24 ezer darab MRAP járművet rendeltek, de ezek nagy része feleslegesnek bizonyult. Kivonásuk viszont szintén sok pénzt emésztett volna fel, ezért inkább egy részüket katonai segélyként odaadták az afgán kormányhadseregnek. Tőlük aztán a tálibok kezére jutottak a járművek, ma is használják azokat.

Amerikai MRAP jármű az afganisztáni tálibok kezében. Fotó: Twitter
Amerikai MRAP jármű az afganisztáni tálibok kezében. Fotó: Twitter

A feleslegessé vált MRAP-ekből jutott az amerikai rendőrség terrorelhárító egységeihez is, de még így is maradt belőlük bőven a raktárakban.

Így aztán, szintén katonai segély keretében, sokat az ukrán hadseregnek adományoztak. Az oroszok ellen harcoló katonáknak minden segítség jól jön, bár a portál által idézett amerikai forrás szerint az MRAP-ek távolról sem ideálisak az ukrajnai háborúban. Ezeket ugyanis alapvetően gyengén felfegyverzett gerillák ellen tervezték, és gyenge páncélzatuk miatt alkalmatlanok a harckocsik, vagy a lövészpáncélosok elleni harcra.

Ráadásul az aknák elleni védelem miatt eléggé magasak is, ettől pedig borulékonyak, mint azt ez a folyóba zuhant török eredetű MRAP is bizonyítja.

Az amerikai weboldal szerzője szerint a kérdés csak az, ha a Nyugat valóban segíteni akar, akkor miért nem korszerű harckocsikat, lövészpáncélosokat vagy éppen vadászgépeket küld Ukrajnába.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×