eur:
394.37
usd:
363.01
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Három ember átöleli egymást a koppenhágai Fields bevásárlóközpont előtt, miután egy 22 éves dán állampolgár legkevesebb három embert lelőtt és többeket megsebesített az épületben 2022. július 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Olafur Steinar Rye Gestsson

Koppenhágai rendőrfőnök: vélhetően nem terrorcselekmény volt

Két dán tinédzser és egy 47 éves orosz állampolgár halt meg.

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a hét végi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés - jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke.

Sajtótájékoztatóján Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított - akit azóta őrizetbe vettek - egyedül követte el tettét, hozzátéve, hogy a férfi mentális problémákkal küzd.

A három halálos áldozat két 17 éves dán, és egy 47 éves orosz állampolgár.

A sérültek között két dán és két svéd állampolgár van, őket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de a hétfő reggeli beszámolók szerint stabil állapotban vannak.

A koppenhágai rendőrség hétfőn arról számolt be, hogy 27 embert kezelnek kórházban a vasárnapi tragédiával összefüggésben. A négy súlyos állapotú sebesült mellett - akiket eltaláltak a lövések - hárman szenvedtek sebesüléseket golyótól, őket súrolták a lövedékek. Húszan a bevásárlóközpontból történő menekülés során sérültek meg, őket kéz- és lábcsonttöréssel kezelik.

II. Margit királynő, Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné vasárnap esti nyilatkozatában összetartásra és törődésre szólított fel, s háláját fejezte ki a rendőrség, az egészségügyi- és mentőszolgálat felé, "gyors és hatékony reakciójukért". Mint írták, "legmélyebb együttérzéssel" gondolnak az "áldozatokra, a családjaikra és mindenkire, aki érintett a tragédiában".

Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen is elítélte a vasárnapi "felfoghatatlan, szívszorító, értelmetlen" eseményeket, s ugyancsak az összetartás és a kölcsönös támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is, az előadó Twitter-bejegyzésében leírta, "összetört szívvel" gondol Koppenhágára, az áldozatokra és családtagjaikra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Az EU teljes átalakítására készülnek a tagállamok, a Bizottság is szó nélkül maradt

Az EU teljes átalakítására készülnek a tagállamok, a Bizottság is szó nélkül maradt

Az uniós ügyekért felelős miniszterek kedden összeülnek, hogy megvitassák az Európai Tanács közelgő csúcstalálkozójának napirendjét, és a lehetséges bővítésről szóló megbeszélések mellett beszéljenek az ehhez szükséges EU-s intézményi reformokról. Miközben Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok integrációja már elindult, az unió működési kereteit át kell alakítani, hogy az alkalmas legyen egy 30-32 tagból álló államszövetség kezelésére. A fókuszban van a vétójog kérdése is, amelyet a legtöbb ország már jelentősen korlátozna. Az Európai Bizottságnak egyelőre nincs reformjavaslata.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×