eur:
389.77
usd:
362.89
bux:
68124.44
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Idős nő megy egy tüzérségi támadásban megsemmisült társasház előtt Harkivban 2022. március 8-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Marienko

Sikerült megegyezni a humanitárius folyosókról

Több városból indulhat el a civilek evakuálása.

Ukrajna hozzájárult ahhoz, hogy kialakítsanak hat humanitárius folyosót, amelyen keresztül a civil lakosok szerdán elhagyhatják a harcok sújtotta városokat - jelentette be Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

Az átmeneti tűzszünet közép-európai idő szerint este 8 óráig lesz érvényben, a menekülési útvonalakat egyeztetik Oroszországgal - közölte Verescsuk.

Enerhodar, Mariupol, Volnovaha, Szumi és Izjum városoknál, illetve a Kijevtől északra fekvő településeken hozzák létre a humanitárius folyosókat szerda délelőtt.

Enerhodar és Mariupol városokból a délkeleti Zaporizzsjai területre, Volnovahából Pokrovszk felé, Szumiból pedig Poltavába tudnak menekülni az emberek. A kelet-ukrajnai Izjum városból Lozova felé lehet eljutni, illetve a Kijevtől északra fekvő Vorzel, Borodjanka, Bucsa, Irpiny és Hosztomel településekről is vezet humanitárius folyosó a főváros felé - mondta el Irina Verescsuk.

Verescsuk kiemelte:

Oroszország nyilvánosan kötelezettséget vállalt arra, hogy tűzszünetet tart szerdán.

Kedden nagyjából 5 ezer civil tudta elhagyni Szumit. A korábbi napokban többször is meghiúsult a lakosság evakuálása, az ukránok az orosz haderőt és a szakadárokat, Moszkva pedig az ukrán nacionalistákat tette felelőssé.

Szerdán az oroszok erők is megerősítették, hogy délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×