eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter koszorúzáson vesz részt az ismeretlen katona sírjánál a haza védőinek napján Moszkvában 2019. február 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Újabb városokat vontak ellenőrzésük alá az oroszok

Moszkva helyzetértékelést adott. Közben az Anonymous hackercsoport több orosz oldalt tört fel, és háborúellenes szövegeket tett közzé.

Megerősített személyzettel kezdték a harci szolgálatot az orosz hadászati rakétaerők, az Északi- és a Csendes-óceáni Flotta, valamint a távolsági repülőparancsnokság irányítóközpontjai - jelentette Szergej Sojgu védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Putyin vasárnap rendelte el a különleges szolgálati mód bevezetését az orosz elrettentő erőknél.

Az Igor Konasenkov vezérőrnagy, védelmi minisztériumi szóvivő által hétfőn ismertetett hadijelentés szerint Oroszország az ukrán katonai infrastruktúra 1114 objektumát semmisítette meg, köztük 31 parancsnokságot és kommunikációs csomópontot. Az ukrán fegyveres erők emellett 314 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 57 rakéta-sorozatvetőt, 121 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 274 speciális katonai járművet vesztettek a moszkvai tájékoztatás szerint.

A szóvivő elmondta, hogy az orosz erők teljes mértékben ellenőrzésük alá vették a zaporizzsjai atomerőmű körüli területet. A létesítmény személyzete rendes üzemmódban folytatja a karbantartást és a radioaktív helyzet ellenőrzését. Méréseik szerint a háttérsugárzás normális.

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Bergyanszk és Enerhodar városát.

Konasenkov azt mondta, hogy Kijevben fosztogatók, rablók és nacionalisták fegyveres bandái garázdálkodnak, amelyek a hatósági fegyverosztás révén jutottak fegyverhez.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint hétfőig 127 ezer menekült érkezett Oroszországba a Donyec-medencéből. A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg erős tűz alá vette Donyeck Kijevi negyedét.

Több orosz tömegtájékoztatási eszköz, köztük a TASZSZ hírügynökség, a Kommerszant, az RBK, az Izvesztyija, a Forbes és a Lenta.ru honlapját blokkolta hétfőn az Anonymous elnevezésű hackercsoport, amely az elfoglalt oldalakon háborúellenes felhívásokat osztott meg. Az egyik közlemény azt állította, hogy az orosz haderő az Ukrajna elleni hadjárat első négy napján 5300 katonát veszített, többet, mint az egész első csecsen háborúban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt közölte, hogy 4500 orosz katona esett el. Moszkva nem osztott meg veszteségadatokat, csak annyit jegyzett meg, hogy azok sokszorosan alulmúlják az ukránt.

Elérhetetlenné vált hétfőn az interneten az Interfax és a RIA Novosztyi hírügynökség is.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×