eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: John Cummings Wikimedia Commons

Új szuperélelmiszer lehet embermilliók túlélésének reménye

Az enset, egy Etiópiában termő banánféle új superfood lehet, amely a klímaváltozás okozta élelmiszer-ellátási gondokat is megoldhatja.

Akár százmillió ember számára jelenthet napi betevő falatot felmelegedő világunkban egy Etiópián kívül jelenleg ismeretlen étel. Kutatók szerint az enset, más neveken etióp/abesszin banán, "hamis banán", "álbanán" hatalmas területeken is termeszthető lenne Afrikában, szélesebb körű alkalmazásával pedig megoldhatóvá válna számos terület élelmiszerellátása, írja a BBC.

A növény banánszerű termése ehetetlen, de a keményítőtartalmú szára és gyökere erjeszthető, kása és kenyér készíthető belőlük. Az "álbanán" Etiópiában, ahol mintegy 20 millió ember élelmezése függ tőle, alapvető élelmiszer, de máshol nem termesztik, bár vadon élő rokonai - amelyeket nem tartanak ehetőnek - egészen Dél-Afrikáig nőnek, ami arra utal, hogy a növény sokkal szélesebb körben is termeszthető lenne.

A tudósok mezőgazdasági felmérések és modellezés segítségével úgy találták, a növény potenciálisan

több mint 100 millió embert tudna táplálni

a következő 40 évben, növelve az élelmezésbiztonságot Etiópiában és más afrikai országokban, köztük Kenyában, Ugandában és Ruandában.

James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatója szerint az enset ültetése puffernövényként a szűkös időkre, segíthet az élelmezésbiztonság növelésében.

"Van néhány igazán szokatlan tulajdonsága, amelyek teljesen egyedivé teszik ezt a növényt. Bármikor elültethető, bármikor betakarítható, és évelő.

Ezért hívják az éhezés elleni fának" - mondta

Az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát és eloszlását Afrikában és azon túl. Egyre nagyobb ezért az érdeklődés a világ élelmezését szolgáló új növények iránt, mivel jelenleg néhány alapvető növénytől függünk. Az elfogyasztott kalóriák közel fele három fajból - rizsből, búzából és kukoricából - származik.

"Diverzifikálnunk kell a globálisan használt növényeket, mert jelenleg nagyon kis választékból élünk" - mondta Borrell.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×