INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

roberta metsola

európai parlament

ep-elnök

hölvényi györgy

Roberta Metsola, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke felszólal a parlament strasbourgi üléstermében 2022. január 18-án.

Hölvényi György: Magyarország reménykedhet Roberta Metsola nyitottságában

Az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke, Roberta Metsola, mindig nyitott volt arra, hogy megértse a magyar álláspontot a Magyarország és az EU közötti konfliktusokban – mondta az InfoRádiónak Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője.

Hölvényi György nagyon örül Roberta Metsola megválasztásának, akinek a személyét – „ebben a sokszor meglehetősen nyomasztó európai parlamenti állapotban” – reménykeltőnek tartja. Az EP-képviselő reméli, hogy a 43 éves máltai politikusnő, akit egyébként régóta ismer már, élni tud majd a pozíciója adta lehetőséggel, illetve élni hagyják a lehetőségekkel.

A KDNP-s politikus, az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának néppárti koordinátora fontos kérdésnek tartja, hogy Roberta Metsola mekkora befolyással bírhat majd az Európai Bizottságra. Meglátása szerint komoly üzenetnek tartja, hogy az EP-elnök kinevezése nem a mögötte álló tagország lélekszámától függ. Hozzátette: a máltai Roberta Metsola komoly támogatással bírt, köszönhetően annak is, az elmúlt években az Európiai Parlament alelnöke volt, mely munkája során olyan kapcsolatokat épített ki valamennyi frakció képviselőjével, ami erős bizalmat ébresztett iránta.

Hölvényi György megjegyezte, egy megállapodás értelmében, amit ugyan – számára érthetetlen módon – korábban többen is vitattak, a mostani parlamenti ciklus második felére, 2022-től 2024 nyaráig a Néppárt adja az EP elnökét.

"Metsola egy kompromisszumokra kész vezető, úgymond »mindenki parlamenti elnöke« lehet, azzal együtt, hogy egy karakteres, az EP iránti bizalmat növelő személyiség" – fejtette ki várakozásait Hölvényi György.

A KDNP EP-képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy tapasztalatai szerint az új EP-elnök

korábban nagyon nyitott volt a Magyarország és az Európai Unió közötti konfliktusokban megérteni a magyar álláspontot.

"Nem állt mindig mellettünk, de érdemben érdekelte a magyar álláspont, és mindig egyfajta jó kompromisszumra, megoldásra törekedett" – emelte ki Hölvényi György, aki ilyen szempontból is, bár nagyon óvatosan, de optimista Metsola személyét illetően.

„Kíváncsi vagyok, hogy ha különböző ideológiai állásfoglalásokra kerül sor, Roberta hogyan tud kimaradni, illetve ezek fölé emelkedni majd” – zárta gondolatait.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Kapcsolódó hang

Magyarország reménykedhet Roberta Metsola nyitottságában?
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018