eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Veszélyes alvariáns terjed egy szomszédos országban

Ez az alváltozat lehet a felelős az Ukrajnában mért magas halálozási arányért.

Ukrajnában egyre terjed a koronavírus delta mutánsának egy különösen fertőző és halálos alvariánsa - jelentette be az ukrán tudományos akadémia molekuláris biológiai és genetikai intézete.

A főként Oroszországban elterjedt, AY.122 elnevezésű változatot már Ukrajna hét megyéjében azonosították. A közlemény szerint a kutatók a delta mutáns 12 különböző változatát azonosították Ukrajnában, az egészségügyi minisztérium alá tartozó népegészségügyi központtól kapott mintákban. "Ezek spektruma azonban eltér azokétól, amelyek novemberben terjedtek el az országban" - tették hozzá a szakértők. Jelentésük szerint a jelenleg Oroszországban aktívan terjedő delta AY.122 alvariáns új változatként jelent meg Ukrajnában.

Ez az alvariáns fertőzőbb a delta többi változatánál, és súlyos, sok esetben halálhoz vezető szövődményeket okoz - mutattak rá a tudósok.

Lehetségesnek nevezték azt is, hogy éppen ez az alváltozat felelős az Ukrajnában mért magas halálozási arányért.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 6647-tel 3 637 038-ra, az elhunytaké 248-cal 94 432-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 8500-zal 134 312-re csökkent. Az elmúlt napon 1646 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 296 090-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 240 976-an pedig még csak az első adagot kapták meg. A harmadik, emlékeztető oltást eddig 1389-en vették fel. Csütörtökön 113 882 embert oltottak be. A hivatalos statisztikában nincsenek adatok az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×