eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Légifelvétel a Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyamáról a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma nevű szigetén 2021. szeptember 23-án. A földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső veszélye miatt a sziget lakói közül már több mint hatezer embert kimenekítettek otthonából.  A vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője szerint várhatóan a lávafolyam rövidesen eléri az Atlanti-óceánt. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek.
Nyitókép: Emilio Morenatti

A vulkánkitörés miatt lezárták La Palma sziget repülőterét

Hamufelhő akadályozzza a légiforgalmat.

Átmenetileg nem indít, és nem fogad járatokat a Spanyolországhoz tartozó, kanári-szigeteki La Palma repülőtere, miután a szigeten hat napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetleníti a légi közlekedést - jelentette be szombaton a repülőteret működtető Aena vállalat a Twitter-oldalán.

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, és mostanra hamufelhővé állt össze - közölték.

Ugyanakkor a szomszédos Tenerife és La Gomera szigetek ismét fogadnak repülőjáratokat - közölte a Binter légitársaság a Twitter-oldalán. Szintén zavartalan a négyórás kompút La Palma és Tenerife között.

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után vasárnap tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi - nagyjából 265 futballpálya nagyságú - területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkántevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódniuk a hegytől.

A 85 ezer lakosú La Palma sziget egyike a hét szigetből álló, atlanti-óceáni szigetcsoportnak.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek fogja nyilvánítani La Palmát, ezzel számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×