eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják a fővárosi kormányhivatal Teve utcai telephelyének hűtőkamrájába 2021. február 23-án. Ezen a napon megkezdődött a kínai vakcinák kiszállítása a kormányhivatalokhoz.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Még marad a brit szigor a keleti vakcinával oltott magyaroknak

Október 4. után viszont megszűnik az a besorolás, amelyben Magyarország is jelenleg van.

A brit kormány tájékoztatása szerint azok a beutazók is teljesen beoltottnak számítanak, akik a koronavírus elleni oltás két dózisát két különböző oltóanyagból kapták meg, így ők is karanténkötelezettség nélkül beléphetnek külföldről Angliába.

A brit egészségügyi minisztérium és a közlekedési tárca tisztázó jellegű ismertetése szerint a beutazási szabályok október 4-én esedékes változásáig a két különböző vakcina használata abban az esetben számít teljes körű immunizációnak, ha mindkét oltóanyag szerepel a brit, az európai uniós, illetve az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságok által jóváhagyott vakcinák listáján.

London a minap bejelentette, hogy október 4-étől nem kell koronavírustesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik mindkét oltási dózist megkapták.

Az egészségügyi és a közlekedési minisztérium szerdai kiegészítő tájékoztatása szerint a tesztelési előírás októberi enyhítése után is érvényes lesz az a szabály, hogy teljes körű oltottságnak számít a különböző vakcinákból beadott két oltási dózis, és attól a dátumtól kezdve a brit kormány ki is terjeszti azoknak az országoknak a listáját, amelyek gyógyszerfelügyeleti engedélyeit elismeri.

Így teljes körűen beoltottnak számítanak a jövő hónap elejétől azok a beutazók is, akik például az első dózist Japánban, Ausztráliában vagy Nagy-Britanniában, a másodikat az Egyesült Államokban, az Európai Unióban vagy Kanadában kapták meg.

Az alkalmazott vakcinapárosítás lehet például az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer-BioNTech- és a Moderna-oltóanyagok bármilyen kombinációja.

Az egy komponensű oltóanyagok - például a Janssené - esetében értelemszerűen egy oltási adag beadása is teljes körű immunizációnak számít - hangsúlyozza a két brit szakminisztérium szerdai tájékoztatása.

A brit kormány által a külföldi utazások szabályozásában bejelentett módosítás alapján

október 4-től megszűnik a zöld és a sárga járványkockázati besorolás - az utóbbiba tartozik jelenleg Magyarország is -, és csak a vörös kategória marad meg.

Az angliai beutazás előtti koronavírusteszt kötelmének feloldása azokra vonatkozik majd, akik nem vörös kategóriás országokból érkeznek, és az angliai beutazás időpontja előtt legalább két héttel az oltás mindkét adagját megkapták.

Október végétől a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás országokból érkezők számára megszűnik az angliai érkezés utáni második napon elvégzendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett az olcsóbb gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges lesz.

Ha ez pozitívnak bizonyul, akkor el kell végeztetni egy PCR-tesztet, de a jelenlegi szabályozástól eltérően ez ingyenes lesz.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×